Naših prvih 25 godina (46): Mali, ne boj se, umeš ti to

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2018, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naših prvih 25 godina (46): Mali, ne boj se, umeš ti to

Veliki novinar je otišao u nezaborav. Ali, velikih novinara zasigurno ima još. Tragično je što nas je napustio veliki čovek, neponovljivi Milenko Babić, glava jedne divne porodice, naš prijatelj, dragi kolega, a meni lično i drugar i učitelj.

Ovim rečima je naš urednik Slobodan - Boban Janković 25. septembra 2011. godine propratio vest o smrti Milenka Babića, dugogodišnjeg saradnika i dopisnika "Vesti" iz Bona, koji je u 72. godini života izgubio bitku sa opakom bolešću:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Naš poslednji susret u bolnici ostao mi je kao bolni trag u sećanju na jednog od najdražih kolega i drugara - kaže Janković koji je ovih dana u "Vestima" stekao uslove za penziju, prisećajući se prvih susreta i početka drugovanja sa Babićem.

"Mali, ne boj se, umeš ti to" - rekao mi je manirom starijeg brata te 1994. godine u Bonu, kada je počelo naše druženje i moj hod njegovim tragom - od Tanjuga do frankfurtskih "Vesti". Mlađem kolegi je pomogao kada je bilo najteže, u prvim koracima dopisničkog rada.

Milenko Babić je rođen je u Somboru 1940. godine. Posle studija orijentalistike na Filološkom faktultetu u Beogradu, u svet novinarstva, kao postdiplomac, ušao je tokom revolucije u Kartumu 1964. godine. Po povratku iz Sudana, zaposlio se u Tanjugu, gde je radio do 1993. godine. Bio je dopisnik jugoslovenske novinske agencije iz Kaira i Bona u dva mandata, kao i urednik Redakcije za inostranstvo. Od osnivanja Foneta, februara 1994. godine, bio je dopisnik iz Bona, a potom do poslednjeg dana i urednik u sedištu te agencije u Beogradu. Tokom boravka u Bonu, bio je i dopisnik "Vesti" i sarađivao sa NIN-om i mnogim drugim glasilima, a među kolegama je važio kao "učitelj novinarstva i života".

Taj plemeniti Somborac plenio je i nemačke kolege svojom neposrednošću i bogatom novinarskom biografijom. Među stranim dopisnicima bio je poštovan i zbog dve riznice iskustva, koje je stekao: dobrog poznavanja prilika u Nemačkoj i nekog posebno toplog odnosa prema Africi i arapskom svetu, prostorima kojima se godinama pomno bavio. Druželjubiv i otvoren, imao je sijaset prijatelja širom sveta.

Redakcija "Vesti" u Beogradu bila je najbrojnija 2003, kad je pripremano izdanje i za Srbiju i region - tada je imala blizu 220 zaposlenih. Taj broj je, razumljivo, vremenom smanjen pa je 25-godišnjicu lista beogradska redakcija dočekala sa oko 80 zaposlenih, a to su: direktor Branko Daljević, glavni i odgovorni urednik Dragoslav Vučić - Vule, urednici: Milan Jovanović, Igor Kozarski, Saša Kranjčević, Blagica Mandić, Goran Matić, Veselin Đokić, Milica Đorđević, Ljubiša Ivanović, Slobodan Janković, Dragan Nikodijević, Katarina Nedeljković, Dragana Petrović, Nada Preradović, Zoran Simonović, Aleksandar Stanković, Milan Stojiljković i Miloš Topalović. Novinari su Jelena Arsenović, Đorđe Barović, Dragana Dekić, Branimir Đokić, Jelena L. Petković, Predrag Bajić, Sonja Đurić, Olivera Ikodinović-Marjanović, Nataša Jokić, Zoran Marjanović, Aleksandra Šišić, Antonija Vučićević i Pavle Živković.

Šef tehničkog dela redakcije je Pantelija Šišić, a fotoreporteri su Zoran Rašević, šef foto službe, Marko Karović, Novak Đurović, Vojo Sekulić i Miroslav Todorović.

Korektori-lektori su Filip Simić, Snežana Ilić, Ksenija Stanić, Vladimir Stokić i Lidija Kitanović, saradnici na unosu i ukrštenici Ibazer Imeri i Slavica Karić.

Prelamači su Zoran Marinković, Lidija Marković, Vesna Milovanović, Vladan Petrović, Dejan Rađenović, Ana Šneblić, Nenad Bekan i Željko Jeličić, a skeneristi Danica Merdović, Saša Stefanović i Jelena Vidaković.

Ekipu našeg portala vesti-online.com sačinjavaju: Dragana Obradović, Dušan Marković, Branislava Sekulić, Sanja Kapetanović, Predrag Vranešević, Ana Ninkov, i u rubrici sporta Željko Mutavdžić i Rade Đurović.

Producenti u marketingu su Snežana Mihelčić i Aleksandar Živanović, a dizajner Sandra Milanović. Snežana Živanović je HR organizator, a Slađana Tomić finansijski referent. Sekretari redakcije su Marina Milivojević i Lenka Draško, vozači Mirko Draško i Nikola Rakić, a spremačice su Dragica Mišković i Milka Grmuša.

O našim ljudima u Nemačkoj pisao je u frankfurtskim "Vestima", odlazio među njih, tumačio im u svojim tekstovima ono što ih je najviše tištilo u odnosima zemlje-domaćina prema strancima. I na tom terenu je Milenko suvereno vladao gotovo celu deceniju. O Nemcima i njihovoj politici pisao je tih uzbudljivih godina i za Fonet i NIN, sa elanom sa kojim je ranije izveštavao za Tanjug u kojem je počeo i proveo gotovo dve decenije. Ovo kratko podsećanje na Milenka Babića je ipak, kako reče Boban Janaković, "samo mahanje ka uvek otvorenim vratima kroz koja je otišao u nezaborav".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.