Narodno pozorište član Evropske teatarske konvencije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište član Evropske teatarske konvencije

Na Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije (European Theatre Convention), Narodno pozorište u Beogradu jednoglasno je primljeno u punopravno članstvo te najveće teatarske mreže u Evropi, rečeno je na danasnsjoj konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Ovogodišnji skup, koji je u okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala MEŠ održan od 6. do 10. oktobra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, okupio je više od 50 pozorišnih profesionalaca najvišeg >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ranga koji su predstavljali 20 renomiranih evropskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija.

Među učesnicima su bili i brojni međunarodni stručnjaci i predavači iz oblasti književnosti, digitalne tehnologije i kulture, kao i nagrađivani pozorišni umetnici iz regiona.

Tokom trajanja skupa, održane su brojne diskusije na kojima su razmenjivane ideje o ulozi teatra kao primera prihvatanja i razumevanja, kao medijatora u interkulturnim konfliktima, ali i kao mesta gde se ti konflikti rešavaju mirnim putem i na kreativni način.

Evropska teatarske konvencija osnovana je u Parizu 1988. godine i čini je više od 50 evropskih teatara iz 20 zemalja koja prezentuju najbolje pozorišne produkcije u svojim zemljama.

"Rodoljupci" Narodnog pozorišta nagrađeni na MES S-u

Predstava "Rodoljupci", po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojila je nagradu "Zlatna maska" dnevnog lista "Oslobođenje" za najbolju predstavu u celini na 56. Internacionalnom teatarskom festivalu MEŠ u Sarajevu, rečeno je danas na kongerenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Komad je odigran 7. oktobra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, u okviru glavnog programa.

Na ovogodišnjem MEŠ-u, od 30. septembra do 9. oktobra, u okviru glavnog programa izvedeno je 19 predstava iz 16 država.

Osnovne teme selektovanih predstava odnosile su se na propitivanje porodice i politike u ekstremnim i aktuelnim društvenim okolnostima.

Festival je osnovan 1960. godine i pripada redu najstarijih u ovom delu Evrope.

U početku je bio koncipiran kao smotra jugoslovenskih pozorišta sa gostovanjima najzanimljivijih svetskih eksperimentalnih predstava tog vremena.

MES S je danas koncipiran sa ciljem da privuče nove generacije u pozorište, a okuplja najeminentnija pozorišna imena regiona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.