Naprednjak sam sebi odobrio obeštećenje za zemlju koju je uzurpirao

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjak sam sebi odobrio obeštećenje za zemlju koju je uzurpirao

Članu Opštinskog veća Rume zaduženom za poljoprivredu, Nebojši Đapiću isplaćeno je blizu milion dinara iz budžeta Opštine zbog uništenih useva na državnom zemljištu, na osnovu odluke komisije kojom je on predsedavao, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prethodna vlast tvrdila je da je Đapić ilegalno obrađivao zemljište namenjeno građevinskim radovima. Đapić i danas obrađuje deo tog zemljišta, naveo je VOICE (www.voice.org.rs). >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Đapić je 2010. godine počeo da obrađuje 180 hektara zemlje na takozvanoj "Rumskoj petlji", koja je bila namenjena građevinskim radovima i nije bila u Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, te rumskim poljoprivrednicima nije bila ni ponuđena na licitaciji.

Iste godine, Opština je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta namenjenog za poslovnu izgradnju, a Đapić je tvrdio da mu je opština "prećutno odobrila" da obrađuje sporne površine.

Đapić je 2012. godine angažovao poljoprivrednog sudskog veštaka Iliju Bearu koji mu je retroaktivno za 2010, 2011. i 2012. godinu utvrdio štetu u iznosu od 921.510 dinara.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Milivoj Belić rekao je da je nemoguće retroaktivno utvrđivati štetu i ocenio da se verovatno radi o nekoj "mućki".

Đapić je Opštini novembra 2012. uputio zahtev da mu se šteta nadoknadi, ali je nadležna komisija zahtev odbacila kao neosnovan.

Krajem decembra 2013. godine Srpska napredna stranka (SNS) preuzela je vlast u Rumi i Nebojša Đapić je, kao član SNS, izabran za člana Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i za predsednika Komisije za utvrđivanje i procenu štete na poljoprivrednim usevima i objektima na teritoriji opštine Ruma.

U tročlanu komisiju je s njim imenovan i poljoprivredni sudski veštak Ilija Beara, a već na prvom zasedanju ta komisija je usvojila Đapićev ponovljeni zahtev za isplatu nadoknade štete, tako što su dva člana komisije, među kojima i sudski veštak Beara, glasala "za", dok je sam Đapić bio uzdržan. Nebojša Đapić više nije član Komisije za utvrđivanje štete, jer, kako je rekao, ne želi da njime bilo ko "ispira usta", ali još obrađuje deo zemljišta na "rumskoj petlji".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.