Napolitano: Pokušaj napada na avion SAD verovatno nije deo šire zavere

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napolitano: Pokušaj napada na avion SAD verovatno nije deo šire zavere

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac koji je na katolički Božić pokušao da digne u vazduh avion „Nortvest erlajnza“ na letu od Amsterdama do Detroita, bio je pod kontrolom pripadnika Al Kaide.

Oni su mu tokom njegovog boravka u Jemenu ovog leta u donji veš ušili praškasti eksploziv „penteritrol", koji je Abdulmutalab pokušao da aktivira specijalnom tečnošću iz šprica pre sletanja aviona, ali u tome nije uspeo.

Dim i miris paljevine privukli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su pažnju putnika i posade, a Abdulmutalab je zadobio opekotine trećeg stepena. Putnici su brzo savladali teroristu i avion je bezbedno sleteo u Detroit. Niko drugi od 278 putnika i 11 članova posade aviona nije tom prilikom povređen.

Alhadži Umaru Mutalab, otac mladog teroriste, rekao je da je pre šest meseci upozorio američke i nigerijske vlasti o ekstremnim stavovima svoga sina. Vlasti SAD su prošlog meseca stavile Abdulmutalaba na listu za praćenje, ali mu nisu zabranile ulazak pošto je imao važeću američku vizu. Nigerijski mediji navode da je Mutalab, uticajni bankar koji ima dobre veze među nigerijskim političarima, rekao da je njegov sin postao radikalni musliman u privatnoj britanskoj školi koju je završio u Lomeu, u afričkoj državi Togo.

Majk Rimer, profesor istorije koji je predavao u toj školi, kaže da je mladi Nigerijac na časovima branio talibane, ali da tada nije moglo ni da se nasluti da iza tih komentara stoji budući ekstremista. Zahvaljujući bogatstvu svog oca, Abdulmutalab je između 2005. i 2008. godine studirao mašinstvo na prestižnom Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Posle studija u Londonu Abdulmutalab je boravio u Egiptu, Dubaiju i Jemenu, nakon čega je svojoj porodici javio da želi da smanji veze sa njima. Istražni organi navode da je Nigerijac tada porodici priznao je da u Jemenu ide na obuku sa članom Al Kaide koji izrađuje bombe.

Dženet Napolitano, američka sekretarka za unutrašnju bezbednost, izjavila je da nema naznaka da je Abdulmutalab bio deo veće grupe ili zavere. „Mi zasad nemamo indicija da je reč o nečem većem, ali se istraga nastavlja", rekla je Napolitanova.

Obama za strožu kontrolu

Barak Obama, predsednik SAD, zatražio je reviziju bezbednosnih mera u vazdušnom saobraćaju nakon terorističkog napada na Božić. Šef Bele kuće želi da zna kako je čovek koji je nosio „penteritrol" mogao da prođe kontrole i ukrca se na avion za Detroit.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.