Napadnut Medojević

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 20.Feb.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut Medojević

Uhapšen Nenad Mićunović, rođak Branislava Mićunovića, koga je lider PZP označio kao šefa crnogorske mafije

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 20. februara – Strahujem od likvidacije i očekujem da će narednih dana biti još napada jer je današnji napad na mene mafijaška poruka da prestanem da se borim protiv kriminogenih organizacija i organizovanog kriminala, rekao je danas za „Politiku" lider Pokreta za promene Nebojša Medojevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pošto ga je danas na ulazu u zgradu u kojoj živi napao Nenad Mićunović iz Podgorice.

Medojević je potvrdio da je posleprijave policiji i tužilaštvu, podgorička policija uhapsila Mićunovića i da je on u podgoričkom centru bezbednosti „priznao da me je sačekao ispred ulaza, udario i pretio".

Prema informacijama „Politike", crnogorska policija je protiv Mićunovića podnela krivičnu prijavu i zadržala ga u pritvoru.

Lider Pokreta za promene je napadnut ispred zgrade Maksimu neposrednoj blizini hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u delu grada preko Morače, u komese nalaze zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade Crne Gore i još neke državne institucije.

„Sačekao me je jedan mladić ispred ulaza, prišao mi s leđa, šutnuo u cevanicu i ja sam tog trenutka odskočio i upitao ga: – Ko si ti i šta hoćeš od mene", ispričaonam je Medojević.

On kaže da mu je mladić rekao:

„Ja sam Nenad Mićunović i ne dirajte nam porodicu jer sa svima koji verbalno napadaju našu porodicu mi se moramo obračunati".

Novinarima je danas posle napada Medojević ispričao šta mu se dogodilo ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, kao i da je napadač na njega „batanić Brana Mićunovića”, kojeg je Medojević prekjuče na konferenciji za novinare, zajedno s liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, prozvao da je „jedan od ključnih ljudi koji iz senke kriju Darka Šarića u Crnoj Gori".

Podršku lideru Pokreta za promene pružili su danas profesor Pravnog fakulteta Milan Popović i ispred nedavno formiranog Foruma 2010.Žarko Rakčević, inače nekadašnji potpredsednik Vlade Crne Gore.

„Ako se ovoga režima nismo plašili 1991. godine, kada su bili najjači, ne plašimo se ni danas čak i kada mafija stoji iza njega", rekao je Popović. „Sve indicije pokazuju da je Đukanović dvostruki šef – šef države i šef organizovanog kriminala".

Portparol Narodne stranke Slaviša Guberinić za naš list je rekao da je „Narodna stranka sa zaprepašćenjem primila vest o fizičkom napadu na predsednika PzP".

„Zahtevamo da državni organi pod hitno rasvetle ceo slučaj i napadače privedu pravdi. Ako država hitno ne reaguje, onda će biti jasno da Crna Gora polako ali sigurno postaje talac mafije", rekao nam je Guberinić.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić danas je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića zatražio „da prestane da ponižava ovu zemlju i donese odluku o hapšenju i privođenju pravdi Branislava Mićunovića”.

„Ovo nije slučajni incident nego organizovana kriminalna akcija koja je imala za cilj da se zastraši jedan od predsednika opozicionih stranaka. Organizovani kriminal se i razlikuje od drugih vidova kriminala upravo po tome što postoji jasna hijerarhija u organizaciji i svaka akcija je rezultat precizne naredbe šefa kriminalne bande”, naveo je Mandić u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

Novica Đurić

--------------------------------------------------------------------------

Ambasador SAD šokiran

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević kazao je za „Politiku” da ga je upravo pozvao američki ambasador u Podgorici Roderik Mur koji mu je u telefonskom razgovoru rekao da je „šokiran informacijom da sam napadnut”.

„Preneo mi je poruku da će, što se njih tiče, borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori biti prioritet bilateralnih odnosa sa državom i ponudio pomoć u borbi za demokratsku Crnu Goru”, rekao nam je Medojević.

On nam je rekao da je Pokret za promene o napadu na njega obavestio ambasade Nemačke i Velike Britanije.

N. Đ.

-----------------------------------------------------------

Tužilac: Nema elemenata krivičnog dela

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 20. februara – Uprava policije Crne Gore našoj redakciji uputila je saopštenje u kome se kaže da je „oko 13.40 časova u prostorije PJ Podgorica pristupio N. M.”, protiv koga je Nebojša Medojević podneo prijavu.

„Od N.M. je, u policijskim prostorijama, uzeta izjava u svojstvu osumnjičenog. Policijski službenici su, takođe, izvršili pregled vozila N.M., ali nisu pronašli ništa što bi policiji moglo da bude interesantno”, saopštili su iz policije.

Policija kaže da je Medojević odbio njihovu pratnju i zaštitu, a o događaju je obavešten i osnovni državni tužilac u Podgorici, „koja se izjasnila da u ovom događaju i postupcima N.M. nema elemenata krivičnog dela, već da se radi o prekršaju”.

„Službenici Područne jedinice Podgorica su za N.M. doneli rešenje o zadržavanju i on će, uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, biti predat područnom organu za prekršaje, zbog osnovane sumnje da je počinio prekršaje Zakona o javnom redu i miru – fizički napad i ozbiljne pretnje”, navedeno je na kraju saopštenja koje je potpisala portparol Tamara Ralević.

N.Đ.

-----------------------------------------------------------

Ko je Nenad Mićunović

Lider PZP tvrdi da je napadač Nenad Mićunović osoba koja je svojevremeno saslušavana u slučaju ubistva glavnog i odgovornog urednika lista „Dan” Duška Jovanovića u maju 2004, kao i u pogibije brata i sestre Darija i Marije Šurina u Budvi u septembru 2002. godine.

Decembra 2005. godine Nenad Mićunović svedočio je u Višem sudu u Podgorici u procesu koji se vodio protiv Damira Mandića zbog ubistva Duška Jovanovića. U istrazi za ubistvo Jovanovića, Mandić je svoj alibi temeljio upravo na izjavi Nenada Mićunovića, tvrdeći da ga je ovaj obavestio o atentatu na urednika „Dana”. Takođe, u okviru istrage za eksploziju u porodičnoj kući Šurina, Damir Mandić je izjavio da ga je o ovom događaju obavestio Nenad Mićunović.

-----------------------------------------------------------

Đurović: Srbija štiti Darka Šarića

Podgorica – Šef crnogorskog biroa Interpola Dejan Đurović izjavio je juče da Srbija nije ispoštovala dobru praksu i pitala Crnu Goru pre raspisivanja poternice o podacima o Darku Šariću. „Srpski MUP se obratio našoj državi sa obaveštenjem da planira da raspiše poternicu za trojicom osumnjičenih, Dejanom Šekularcem, Draškom Vukovićem i Darkom Tošićem, i zatražio podatke o njima”, izjavio je Đurović, naglasivši da na tom spisku nije bilo imena Darka Šarića. Đurović je ponovio da je Crna Gora saznala da Srbija traži Šarića tek kada je raspisana poternica, 21.januara.

Šef crnogorskog biroa Interpola je kao paradoks istakao da je u poternici za Šarićem navedeno da je crnogorski državljanin. „To verovatno znači da ga je Beograd štitio jer je smatrao da Crna Gora neće ništa preduzeti. Međutim, mi smo dva puta tražili od Srbije da proveri da li je njihov državljanin jer crnogorski nije. Tek 3. februara obavešteni smo da je Šarić zaista srpski državljanin i da u poternici nije napravljena ispravka”, rekao je Đurović. On veruje, da je Srbija zaista htela da uhapsi Šarića, da bi to učinila 15. decembra prošle godine kada je planirano njegovo hapšenje na aerodromu u Parizu. „Ukoliko nisu uspeli da ga uhvate u Francuskoj, mogli su tu istu poternicu da pošalju i Crnoj Gori dok je Šarić leteo za Pogoricu i mi bismo ga uhapsili po izlasku iz aviona”, rekao je Đurović.

Tanjug

---------------------------------------------------------------------------------------

Mićunović: Nismo kriminalna porodica

Božidar Mićunović, rođeni brat Branislava Brana Mićunovića i otac Nenada Mićunovića, (koji je juče napao Nebojšu Medojevića), rekao je sinoć na podgoričkoj televiziji In da ova porodica „nema kriminalni pedigre”. Mićunović je poručio Medojeviću da ubuduće poštedi tu porodicu.

– Mi nismo porodica sa kriminalnim pedigreom. Medojević ne napada jedinku ili strica od maloga koji je ovo uradio, i moga rođenoga brata, nego on napada porodicu, koja trpi konsekvence. Mi nismo porodica sa kriminalnim pedigreom. Toga Medojevića bih zamolio da nas u daljim njegovim izjavama izostavi, i da nas zaboravi, i da nas poštedi svega drugoga. A isto bih ga pitao, neka čuje, pa ako je muško neka dođe i neka meni kaže, kad je on to sa Branom popio kafu i da ga je znao da bi o njemu mogao da priča ovako – kazao je Božidar Mićunović.

-----------------------------------------------------------

NS: Crna Gora talac mafije

Narodna stranka osudila je napad na lidera Pokreta za promene Nebojšu Medojevića i pozvala državne organe da hitno rasvetle ovaj slučaj.

„Ako država hitno ne reaguje, onda će biti jasno da Crna Gora polako, ali sigurno postaje talac mafije”, navodi se u saopštenju NS.

-----------------------------------------------------------

Uprava policije: Šarić nije u Budvi

Reagujući na informaciju iz jučerašnjeg broja „Politike”, crnogorska Uprava policije je ponovila, da se Darko Šarić, prema saznanjima kojima raspolaže, ne nalazi na crnogorskoj teritoriji, već u jednoj evropskoj državi sa kojom, kako je rečeno, „imamo aktivnu komunikaciju”. „S obzirom na to da smo u nekoliko navrata saopštili da se Šarić ne nalazi u Crnoj Gori, obaveštavamo javnost da Uprava policije više neće reagovati na ovakve i slične dezinformacije”, navedeno je u saopštenju.

„Politika” je objavila, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da Darko Šarić poslednjih dana boravi u hotelu „Maks prestiž” u Budvi

[objavljeno: 21/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.