Napad u džamiji u Norveškoj: Napadač osuđen na 21 godinu zatvora

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 16:38

Napad u džamiji u Norveškoj: Napadač osuđen na 21 godinu zatvora

Filip Manshaus ubio je sestru i pucao na ljude u džamiji pored Osla.

Norveški sud osudio je Filipa Manshausa na 21 godinu zatvora - od kojih mora da odsluži minimalno 14 - za ubistvo tinejdžerke i napad vatrenim oružjem u džamiji.

Manshaus, 22-godišnjak, je prošlog avgusta pucao u islamskom centru al-Nur u Berumu, koji se nalazi zapadno od glavnog grada Osla.

U džamiji je ispaljeno nekoliko hitaca, ali niko nije ozbiljnije povređen. Manshausa su razoružali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre nego što je došla policija.

Na sudu Manshaus nije pokazao da se kaje i izrazio je divljenje prema ubici iz Krajstčerča, koji je snimao i puštao uživo napad na džamije.

Manshaus je nosio kameru na šlemu i snimao sopstveni napad na džamiju, ali nije uspeo da ga objavi na internetu.

On je na sudu naveo Adolfa Hitlera i Brejvika kao uzore, govorio je o takozvanom "genocidu nad ljudima iz Evrope" i Holokaust nazvao mitom.

Takođe, 7. maja je pokazao pozdrav "OK", koji koriste krajnje desni ekstremisti.

Imao je modrice na licu i vratu kada se prošle godine prvi put pojavio na sudu, nakon što je bio razoružan u džamiji. Norveški medij NRK izvestio je da je Manshaus u napadu koristio pušku svog oca i sačmaru.

Sud je odbacio argument odbrane da je Manshaus psihički nesposoban za suđenje.

Pored zatvorske kazne, Manshausu je naređeno da isplati odštetu rođacima žrtava i pravnu naknadu u iznosu od 100.000 norveških kruna, što je oko 16.800 funti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.