Namerno isključuju vodu Patrijaršiji

Izvor: Večernje novosti, 14.Avg.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namerno isključuju vodu Patrijaršiji

Igumanija mati Haritina otkriva, za "Novosti", da se Sestrinstvo pravoslavne svetinje suočava sa dodatnim problemom. Posle naših žalbi samouprave, nestašice veće PORED problema sa životom u izolaciji i bez srpskog življa u bližem okruženju, sestrinstvo manastira Pećke patrijaršije poslednjih dana, ali i tokom letnjih meseci, dodatno je ugroženo zbog problema vodosnabdevanja odnosno gotovo stalnih restrikcija vode. Kako je juče "Novostima" ispričala mati Haritina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << igumanija ove pravoslavne svetinje, restrikcije vode sa kojima je suočen samo ovaj manastir u čitavom okruženju, posebno su učestale poslednjih dana, kada u manastir dolaze brojni turisti iz svih krajeva Kosmeta, centralane Srbije ali i inostranstva. - Nikada ne znamo kada će nam voda biti isključena niti stižemo da obezbedimo rezervu vode jer i kada dođe, uglavnom posle naših žalbi i reakcija koje uputimo predstavnicima lokalne samouprave, pritisak je toliko slab, da jedva uspemo da obezbedimo za najneophodnije potrebe - priča za naš list mati Haritina. I dok objašnjava da su poslednjih dana učestale grupe gostiju iz instranstva, Nemačke ali i iz drugih zemalja, starešina ove svetinje nadomak Peći kaže da su tokom vikenda svetinju posetili članovi folklornih društava iz deset zemalja ali da se nisu zadržali zbog nedostatka vode jer nisu mogli čak ni da se umiju. - Teško je i zamisliti kakvu su sliku iz manastira poneli, ali to, nažalost, nije naša, već sramota za grad Peć odnosno lokalno samoupravu koja nas očigledno namerno izlaže ovom bespotrebnom maltretiranju i problemu na temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih - priča mati Haritina. Sestra Melanija napominje da zbog slabog pritiska vode danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru. RESTRIKCIJE MATI Haritina, igumamnija ove svetinje, objašnjava da su restrikcije vode koje se odnose samo na manastir očigledno namerne, i da kada intervenišu kod lokalnih vlasti, nakratko uključe vodu, ali da često i ne reaguju na njihove opravdane zahteve. - I povrće i voće koje imamo na imanju oko manastira nam se osušilo zbog problema sa vodom - opominje mati Haritina, starešina ovog prvaoslavnog manastira, u kojem počivaju mošti četrnaest srpskih patrijarha. OTIŠLO OKO 30.000 SRBA I DOK opominje da je u gradu Peći do 1999. godine živelo oko 30.000 Srba, Vinka Radosavljević, načelnica ovog okruga, ističe da u gradu trenutno nema ni desetak srpskih duša.Pored sveštenika u porti crkve u centru grada, u Peći je svega još nekoliko starijih Srba, dok pored sestrinstva u manastiru u okolnoj Ljevoši, povratničkom mestu, živi takođe nekolicina Srba. Inače, najveće srpsko selo nadomak Peći je Goraždevac, a Srba povratnika ima u Belom Polju, Sigi i Brestoviku, njih oko 1.000.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Novosti: Namerno isključuju vodu Pećkoj patrijaršiji

Izvor: B92, 14.Avg.2017

Pećka patrijaršija -- Sestrinstvo Pećke patrijaršije suočava se sa isključivanjem snabdevanja vodom, kaže igumanija mati Haritina, za "Večernje novosti"...Kako se navodi, pored problema sa životom u izolaciji i bez Srba u bližem okruženju, sestrinstvo je tokom letnjih meseci dodatno ugroženo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.