ALBANSKO IŽIVLJAVANJE: Isključili vodu manastiru

Izvor: Mondo, 14.Avg.2017, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANSKO IŽIVLJAVANJE: Isključili vodu manastiru

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina kaže da je ta pravoslavna svetinja proteklih dana na ekstremnoj temperaturi često i očito namerno ostajala bez vode, što je otežalo život sestrinstva i ugrozilo manastirsku ekonomiju.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Mati Haritina ocenila je da su restrikcije vode koje se odnose samo na manastir očigledno namjerne i da voda nakratko bude uključena kada intervenišu kod lokalnih vlasti, koje često i ne reaguju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na zahtjeve iz Pećke patrijaršije.

"I povrće i voće koje imamo na imanju oko manastira osušilo se zbog problema sa vodom. Tokom vikenda, manastir su posetili članovi folklornih društava iz deset zemalja, ali se nisu zadržali zbog nedostatka vode jer nisu mogli ni da se umiju. Teško je zamisliti kakvu sliku su iz manastira poneli, ali to nije naša sramota, nego sramota za grad Peć", rekla je mati Haritina.

KO JE UBIO SRPSKU DECU: Pomen na Kosovu

Manastir Pećka patrijaršija je skup crkava nadomak Peći osnovan u 13. veku i jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

U njemu počivaju mošti 14 srpskih patrijarha, stoga je danas ne samo staro središte srpske crkve, već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština.

U Peći je do NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine živelo oko 30.000 Srba, dok ih trenutno u gradu ima svega desetak.

Goreo automobil bivšeg predsednika opštine Zvečan

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Namerno isključuju vodu Patrijaršiji

Izvor: Večernje novosti, 14.Avg.2017

Igumanija mati Haritina otkriva, za "Novosti", da se Sestrinstvo pravoslavne svetinje suočava sa dodatnim problemom. Posle naših žalbi samouprave, nestašice veće PORED problema sa životom u izolaciji i bez srpskog življa u bližem okruženju, sestrinstvo manastira Pećke...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.