Nakon tajnog sastanka reagovao kancelar: Štitićemo sve, bez obzira na poreklo i boju kože

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 00:41

Nakon tajnog sastanka reagovao kancelar: Štitićemo sve, bez obzira na poreklo i boju kože

Pošto se saznalo za sastanak kome je prisustvovala Alternativa za Nemačku (AfD), a koji je zahtevao deportaciju miliona ljudi iz Nemačke, reagovao je Šolc.

Nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) pozvao je demokrate da se suprotstave "fanaticima sa asimilacionim fantazijama" nakon što se pokazalo da su političari iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD) razgovarali o "masterplanu" za masovnu deportaciju ako stranka dođe na vlast.

Sastanak krajnje desnice, kojem su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članovi AfD, šef Identitarnog pokreta i neonacistički aktivisti, održan je u novembru u seoskom hotelu na periferiji Potsdama.

Prema istraživačkom listu "Korektiv", koji je prvi objavio tu priču, koncept "ponovne migracije“ – prisilni povratak migranata, navodno uključujući i one sa nemačkim državljanstvom, u zemlje porekla kroz masovne deportacije – bio je ključna tema.

Nakon što se ova priča pojavila, kancelar Šolc je reagovao oštro osudivši navodne planove.

"Štitimo sve, bez obzira na poreklo, boju kože“, napisao je on na društvenim mrežama.

"Učenje iz istorije je više od reči“, dodao je Šolc u svom postu, koji se čini da se odnosi na nacističku diktaturu.AfD, delimično podstaknut nezadovoljstvom zbog imigracije, nalazi se na prvom mestu u svih pet istočnih nemačkih država, od kojih se u tri očekuje izbore kasnije ove godine.

Dok su konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i liberalna, pro-poslovna Slobodna demokratska partija (FDP) do sada isključivali koaliciju sa strankom, prisustvo AfD-a na sastanku sugeriše da postoji ekstremno desničarska organizacija.

Pošto je vest o sastanku izazvala negodovanje širom Nemačke, Maksimilijan Kra, vodeći kandidat AfD-a za izbore za Evropski parlament u junu, obećao je da će se pozabaviti velikim brojem migranata koji stižu u zemlju 2022. godine, od kojih više od 40 pošto je navodno iz Ukrajine, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.