Izvor: Nezavisne Novine, 25.Avg.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon razornog, Italiju pogodilo još 470 zemljotresa

RIM - Više od 470 naknadnih potresa zabilježeno je u Italiji od snažnog zemljotresa koji je u srijedu ujutro pogodio centralnu Italiju, javlja italijanska agencija Ansa.

Noćas je zabilježeno 100 potresa, a posljednji je bio u 6 sati i 51 minut, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Među novim potresima bio je i jedan jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << američkog Geološkog zavoda, epicentar tog novog zemljotresa je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenijela je agencija AP.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara sjeverozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Geolozi kažu da su naknadni potresi normalni.

"Naknadni potresi se nastavljaju na način dosljedan teorijskim modelima", navode geolozi. Po njima zemljotresi od šest stepeni Rihterove skale događaju se svakih 15 godina u Italiji, što bi trebalo da podstakne vlasti na dodatnu prevenciju od rizika, prenosi italijanska agencija.

U međuvremenu, broj poginulih u zemljotresu porastao je na 247, a italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će biti proglašeno vanredno stanje.

Italijanska Agencija za civilnu zaštitu saopštava da spasioci i dalje tragaju za preživjelima u ruševinama devastiranih planinskih sela.

Stotine ljudi je povrijeđeno, veliki broj njih je u haotičnom stanju, prenosi AFP.

U moru informacija o stradalima pojavilo se i nekoliko radosnih vijesti o spasavanju i preživjeloj djeci.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Dragičević: U Srbiji nema opasnosti od potresa poput onog u Italiji

Izvor: Blic, 25.Avg.2016

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Italiju, nameće se pitanje koliko je Srbija ugrožena od te prirodne katastrofe, a zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević Tanjugu je objasnio da u našoj zemlji postoji visok nivo ugroženosti, ali ne i od potresa poput...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.