Nakon crne serije incidenata: Da li sniziti granicu za krivičnu odgovrnost maloletnika?

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon "crne serije" incidenata: Da li sniziti granicu za krivičnu odgovrnost maloletnika?

Beograd -- Poslednji slučaj vršnjačkog nasilja koji je uzdrmao javnost doveo je do smrti sedamnaestogodišnjaka, za koji su osumnjičena i dva maloletnika.

Prethodnih nedelja u Srbiji se dogodilo nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja koji su nametnuli pitanje da li bi trebalo spustiti granicu za krivičnu odgovornost maloletnih lica.

"Mnoga maloletna lica vrše teška krivična dela baš iz razloga što ne podležu krivičnoj odgovornosti", kaže advokat Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milosavljević.

U većini evropskih zemalja granica za krivičnu odgovornost spuštena je na 10 godina, a u američkoj državi Luizijani na čak šest godina.

"U kontekstu u kome se nalazimo, ima puno, naizgled, normalizacije nasilničkog ponašanja, ti obrasci omogućavaju da se stabilizuje identitet, da se deca osećaju odraslim, da se osećaju moćno”, priča Nevena Čalovska Hercog, psihijatar-psihoterapeut.

Opširnije pogledajte u video-materijalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.