Najviše diskriminacije na radu

Izvor: B92, 13.Maj.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najviše diskriminacije na radu"

Beograd -- Diskriminacija u Srbiji veoma je raširena i neophodno je doneti Nacionalnu strategiju kako bi se ona polako suzbijala, izjavila je Nevena Petrušić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je istakla da je diskriminacija najizraženija u sferi rada i zapošljavanja.

"Krajem prošle godine preporučili smo Vladi Srbije da usvoji Nacionalnu strategiju za borbu protiv diskriminacije zato što, na osnovu uvida u stanje u društvenim odnosima, smatramo da je diskriminacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji veoma raširena i da nije moguće samo delovanjem kada je do diskriminacije već došlo uraditi nešto", rekla je Tanjugu Petrušićeva.

Prema njenim rečima, za sprečavanje diskriminacije potrebno je napraviti strategija u čijoj izradi bi učestvovali svi relevantni državni organi, ali i organizacije civilnog društva.

Petrušićeva je istakla i da je telu na čijem je čelu do sada pristiglo oko 600 pritužbi, na osnovu kojih se može zaključiti da je diskriminacija najizraženija u sferi rada i zapošljavanja.

"Iz dobijenih pritužbi se može zaključiti i da je diskriminacija najizraženija na osnovu nacionalne pripadnosti i pola, kao i da su Romi najčešće žrtve diskriminacije", rekla je Petrušićeva.

Ona je upozorila i na to da treba da brine pojava što se organi javne vlasti pojavljuju kao diskriminatori.

Da je neophodno doneti Nacionalnu strategiju za borbu protiv diskriminacije složila se i predsednica organizacije za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom "Iz Kruga - Beograd" Lepojka Carević Mitanovski koja je istakla da u suzbijanju diskriminacije treba delovati preventivno.

"Zakonom o zabrani diskriminacije deluje se na posledice, a to nije dovoljno u borbi protiv diskriminacije u Srbiji.Neophodno je delovati na uzrok", rekla je Carević Mitanovski.

Da bi se sprečila diskriminacija, prema njenim rečima, neophodno je delovati preventivno na otklanjanju uzroka diskriminacije.

Petrušićeva je ranije istakla i da je telo na čijem je čelu Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i loklanu samoupravu dala preporuku za donošenje Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije i da je raduje što su započele pripreme za izradu te strategije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potrebna strategija protiv diskriminacije

Izvor: RTS, 13.Maj.2012

Diskriminacija u Srbiji najizraženija u sferi rada i zapošljavanja, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti i ističe da je nepohodno doneti Nacionalnu strategiju protiv dikriminacije...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da je diskriminacija u Srbiji veoma raširena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.