Najvažnije poruke iz inauguracionog govora novog predsednika Hrvatske

Izvor: B92, 18.Feb.2020, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najvažnije poruke iz inauguracionog govora novog predsednika Hrvatske

Zagreb -- Zoran Milanović je u svom inauguracionom govoru je istakao da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet.

Novi hrvatski predsednik je naglasio da će se fokusirati na ove tačke bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

"Takvih tačaka ima neuporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od suseda i od sveta, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše nerešenih pitanja", naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Milanović koji je preuzeo funkciju od dosadašnje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

On je poručio da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim, diskriminisanim ili isključenim zato što je drugačija ili drugačiji.

"Kad kažem drugačija, mislim i - slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, verskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i, ako hoćete, puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama", naglasio je Milanović koji dolazi iz Socijaldemokratske partije (SDP).

On je obećao da kao predsednik neće biti korektivni nego konstruktivni faktor i zamolio unapred "zrno razumevanja" za eventualne greške, jer one, kako je rekao, neće biti namerne.

"Nikad nisu niti bile. Uložiću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njenim građanima", istakao je Milanović.

Deo govora posvetio je i patrotizmu rekavši da je "patriotizam, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti". On je ocenio da patrotizam podrazumeva i "neizbrisivo sećanje i večnu zahvalnost muškarcima, ženama i deci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu".

"Patriotizam je i svest o trijumfalističkim posrnućima koja su, nažalost, ponekad pratila naše pobede u ratovima, pri čemu ne treba upoređivati ili izjednačavati ta posrnuća", naglasio je novi hrvatski predsednik.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija, jer je to, kako je rekao, najsnažnija borba protiv bilo kakvog oblika tiranije.

On je govor zaključio porukom "Ovo je kuća za nas" o čemu su se raspisali i hrvatski mediji ističući da je koristio stihove iz pesme legendarne beogradske grupe EKV.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica – najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović (53) iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je dotadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.