Milanović položio zakletvu, postao peti predsednik Hrvatske

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović položio zakletvu, postao peti predsednik Hrvatske

Zoran Milanović položio je zakletvu na Pantovčaku i postao peti predsednik Hrvatske. Biću predan, transparentan i dosledan, poručio je Milanović u svom prvom govoru.
Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" otpevala je Josipa Lisac, a nakon toga je minutom ćutanja odata pošta svima koji su dali život za nezavisnu Hrvatsku.

Potpisivanjem zakletve, Milanović je postao predsednik Hrvatske. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", rekao je Milanović držeći ruku na Ustavu.
U svom prvom obraćanju Milanović je zahvalio onima koji su tu dužnost obavljali pre njega, a koje su birali hrvatski građani.

"Izbori nisu metoda za pronalaženje istine ili apsolutne istine. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi", poručio je Milanović.
Istakao je da mu nije cilj da bude korektivni faktor nego konstruktivni.
"Biću predan, transparentan, dosledan. U spoljnoj politici ću se fokusirati na tačke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet. Dame i gospodo, molim vas unapred za razumevanje za sve moje buduće greške. One nisu namerne, neće biti namerne, niti su ikada bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", poručio je Milanović.
Ukazao je na to da je Hrvatska dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje. "Naša budućnost zavisi i od toga kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi", dodao je Milanović.

"Našu republiku ne čine samo visokoobrazovani, preduzetni, kompetitivni, ona je domovina nekvalifikovanog radnika, kao i akademika, onda pripada i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerki u javnom ili privatnom preduzeću", rekao je novi hrvatski predsednik.
"Naša republika treba svakog čoveka. Svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto i da dostajnstveno i mirno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas, za sve nas – za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živeli i živela Republika Hrvatska", zaključio je u govoru Milanović.
Milanović se odlučio za najskromniju inauguraciju do sada, pa je i broj zvanica poprilično mali.
Svečanom činu prisustvuje tek četrdesetak gostiju. Došli su predstavnici najviše izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, zatim bivši predsednici, vojni vrh, kao i članovi najuže Milanovićeve porodice i ljudi koje su deo Milanovićevog tima i na koje on računa u idućih pet godina na Pantovčaku.
Milanović je peti predsednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. januara nakon što je u drugom krugu predsedničkih izbora većinom glasova pobedio Kolindu Grabar Kitarović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.