Najobilnije padavine u poslednjih 100 godina, Španija u crvenom, 300 litara kiše za jedan dan

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najobilnije padavine u poslednjih 100 godina, Španija u "crvenom", 300 litara kiše za jedan dan

Za veći deo jugoistoka Španije proglašen je crveni meteo-alarm zbog najobilnijih padavina koje su pogodile taj region u poslednjih 100 godina.

Španska meteorološka služba AEMET je upozorila da je ta oblast u "izuzetnoj opasnosti" i da se očekuje da će pasti i do 90 milimetara kiše za jedan sat i do 180 milimetara za 24 sata, prenosi AP.

Najmanje dve osobe su poginule u nevremenu koje je pogodilo veći deo jugoistoka Španije.

Regionalna služba za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vanredne situacije je saopštila da su muž i žena, stari 70 godina, pronađeni mrtvi u prevrnutom automobilu koji je odnela voda u mestu na oko 100 kilometara južno od Valensije.

Jedno od prvih mesta koja su se našla na udaru je grad južno od Valensije, u kome je sinoć reka poplavila ulice.

Skoro 300 litara kiše po metru kvadratnom palo je u roku od 24 sata, što su, kako navodi AEMET, najobilnije padavine od 1917. godine.

Voda je nosila vozila na ulicama, a skoro je dosegla vrh vrata na kućama duž reke.

Lokalne škole su otkazale časove za više od 250.000 učenika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.