Najnovija arheološka otkrića upotpunjuju sliku o srednjem veku u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 16:15

Najnovija arheološka otkrića upotpunjuju sliku o srednjem veku u Srbiji

Areholog Dejan Radičević izjavio je danas da su najnovija arheološka otkrića u Srbiji značajna jer upotpunjuju sliku o srednjem veku u Srbiji, koje je poznato iz pisanih izvora, a takođe, predstavljaju značajan doprinos i srednjevekovnoj civilizaciji u svetu.

Radi se o otkriću netaknutih antičkih grobnica, praistorijskih naselja, srednjevekovnih zamkova, crkava i grobnica, do kojih su došli naši arheolozi prethodnih godina.

Kada je u pitanju crkva iz 14. veka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je otkrivena na planini Rudnik, arheolog Radičević je rekao za Tanjug da se radi o dugogodišnjim istraživanjima koja su sprovedena u organizaciji iz muzeja iz Gornjeg Milanovca.

Radičević je rekao da je ovo nalazište bilo poznato od ranije, te da je otkriveno 80. godina prošlog veka, a da su istraživanja nastavljena pre dve godine i da je bio cilj da se objekat istraži u celini.

Takođe, dodao je da se radi o veoma zanimljivom objektu koji se nalazi u sklopu najznačajnije srednjevekovne tvrđave rudničke.

Kada je reč o mermernoj nadgrobnoj ploči iz 14. veka, na kojoj ćiriličnim slovima piše Žarko, Radičević je rekao da je to spomenik, koji je izuzetno reprezentativan i da pripada vlasteli koja je mogla biti sahranjena po ktitorskom pravu ili nekim posebnim zaslugama, a ono što posebno iznenađuje je kvalitet obrade.

On je napomenuo da nema neposrednih potvrda ko je bio Žarko, ali postoje pretpostavke da se radi o jednom od vlastelina Kneza Lazara.

Sto se tiče pristupačnosti ovog objekta, naglasio je da je veoma pristupačan i da se nalazi neposredno uz obeleženu planinsku stazu, put koji vodi do ostrvice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.