Najmanje 26 žrtava tornada na jugu i srednjem zapadu SAD

Izvor: VOA, 02.Apr.2023, 15:43

Najmanje 26 žrtava tornada na jugu i srednjem zapadu SAD

U olujama, u kojima su djelove Sjedinjenih Države moguće pogodile desetine tornada, poginulo je najmanje 26 osoba u gradićima i gradovima širom juga i srednjeg zapada. Potvrđena ili moguća tornada u najmanje osam američkih država uništila su kuće i radnje, oborila drveće i razorila četvrti širom SAD. Najmanje devet žrtava bilo je u jednom okrugu u Tenesiju, četvoro u malom gradu Vin u Arkanzasu, troje u Salivenu u Indijani i četvoro u Ilinoisu. Žrtava oluja, koje su pogodile djelove SAD u petak veče i subotu, bilo je u Alabami i Misisipiju, kao i u glavnom gradu Arkanzasa Litl Roku gdje je prema navodima zvaničnika više od 2.600 zgrada bilo na putanji tornada. U Vinu, gradiću sa oko 8.000 stanovnika 80 kilometara zapadno od Memfisa u Tenesiju, pričinjena je velika šteta na lokalnoj srednjoj školi, kao i na kućama i radnjama. U Tenesiju, guverner Bil Li obišao je pogođena mjesta i razgovarao sa stanovnicima. Poručio je da oluja predstavlja vrhunac "najgore" nedelje od kako obavlja tu funkciju, s obzirom na to da je pogodila tu državu nakon pucnjave u školi u Nešvilu u kojoj je ubijeno 6 osoba. U Memfisu, prema navodima policije, stradale su tri osobe: dvoje djece i jedna odrasla osoba poginuli su kada je stablo palo na njihovu kuću. Zvaničnici u Tenesiju upozoravaju na novo nevrijeme u utorak. U okrugu Kroford, u Ilinoisu, tri osobe su poginule a osmoro povrijeđeno kada je tornado pogodio mjesto Nju Hebron. Od 60 do 100 porodica je ostalo bez krova nad glavom. U okrugu Saliven, u Indijani, poginule su tri osobe. Gradonačelnik Salivena Klint Lemb rekao je da je područje južno od glavnog grada okruga sa oko 4.000 stanovnika "neprepoznatljivo". U području Litl Roka, stradala je najmanje jedna osoba, dok je više od 50 povrijeđeno, od kojih su neki u kritičnom stanju. Prema navodima Nacionalne meteorološke službe, tornado je bio praćen vjetrom jačine do 265 kilometara na sat sa putanjom od 40 kilometara. Guvernerka Arkanzasa Sara Hakabi Sanders je proglasila vanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu. U tornadu je poginula i žena u Alabami, dok je u Misisipiju potvrđena jedna žrtva i četvoro povrijeđenih. Tornada su izazvala i štetu u Ajovi i Ilinoisu. U subotu je više od 530.000 domova bilo bez struje. Dio srednjeg zapada SAD zahvatila je i mećava, dok na sjeveroistku - uključujući i djelove Pensilvanije i Njujorka - i dalje postoji prijetnja od tornada i grada.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Najmanje 32 poginulih širom SAD od posledica tornada i nevremena

Izvor: VOA, 03.Apr.2023, 10:31

Bilans žrtava tornada i oluje koji su pogodila južna i severozapadna područja Sjedinjenih Država dostigao je brojku od 32, saopštili su lokalni zvaničnici. Oluje je pustošila putem kojim je prošla kroz prestonicu Arkanzasa i srušila krov prepunog koncertnog prostora u Ilinoisu, izazivajući...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.