Najjači oblik zaštite uzbunjivača

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najjači oblik zaštite uzbunjivača"

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da Zakon o zaštiti uzbunjivača pruža najjači oblik sudske zaštite osobama koje razotkrivaju zloupotrebe.

"Država će ovim zakonom prvi put moći da u potpunosti stane iza onoga koji trpi posledice zbog toga što brani javni interes i što se drznuo da upre prstom u mesto i kaže: 'Ovo je krivično delo i ja o tome neću da ćutim' ", rekao je Selaković povodom početka kampanje "Sada su uzbunjivači jači", čiji je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da upozna građane s novim zakonom.

On je objasnio da su uzbunjivači do sada imali samo administrativnu zaštitu Agencije za borbu protiv korupcije, dok novi Zakon predviđa zaštitu suda koji ih može vratiti na posao ukoliko budu otpušteni, zaštitu od mobinga i odmazde.

Nova zakonska rešenja predviđaju da osobe koje prijave korupciju ili zloupotrebu u vezi sa svojim radnim odnosom ne mogu da budu stavljena u nepovoljan položaj zbog toga, jer im država nudi sudsku zaštitu koju će ostvarivati tužbom pred nadležnim sudom u hitnom postupku.

Uzbunjivač ne sme da bude u nepovoljnom položaju u pogledu napredovanja na poslu, ocenjivanja, sticanja ili gubitka zvanja, disciplinskih mera i kazni, uslova rada, prestanka radnog odnosa, zarade i drugih naknada, učešća u dobiti, isplate nagrada i stimulativnih otpremnina, rasporeda poslova ili premeštanja na drugo radno mesto, nepreduzimanja mera radi zaštite zbog uznemiravanja od strane drugih i upućivanja na obavezne zdravstvene preglede ili preglede radi ocene radne sposobnosti.

Selaković je istakao da svega pet evropskih zemalja ima zakon o zaštiti uzbunjivača, i da je Savet Evrope ocenio srpski zakon kao jedan od najboljih.

Ministarstvo pravde će pratiti sprovođenje zakona i svaki sudski predmet koji se tiče zaštite uzbunjivača, od nivoa osnovnog i prekršajnog suda do republičkog nivoa, a evidenciju će "vrlo rado deliti sa svim antikorupcijskim telima", rekao je ministar.

"Ako rezultati budu pozitivni, Srbija može da postane rasadnik i dobre normativne osnove, i dobre prakse primene zakona, ne samo za države regiona već i dobrog dela Evrope", ocenio je Selaković.

Upitan da li će se zakon primenjivati retroaktivno, Selaković je kazao da to u principu nije poželjno, ali da se u ovom slučaju radi o višem društvenom interesu.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Srbiji, Gordon Dugud izrazio je nadu da će novi zakon pomoći jačanje vladavine prava, transparentnost i pomoći borbu protiv korupcije.

"SAD najsrdačnije čestitaju Vladi Srbije na ovom značajnom dostignuću. Usvajanje ovakvog zakona šalje poruku da se korpucija neće tolerisati", rekao je Dugud.

On je rekao da su SAD sačuvale više milijardi dolara spovodeći mere zaštite uzbunjivača, a srpski zakon ima potencijal da se to postigne i u Srbiji.

Pravna zastupnica u organizaciji "Pištaljka", Jelena Stojanović kazala je da će njena organizacija pomno pratiti sprovođenje Zakona.

Ona je izrazila nadu da se, zahvaljujući novom zakonu, neće ponavljati slučajevi kao što je slučaj uzbunjivača Zorice Dragutinović, čiji navodi o zloupotrebama nisu provereni već je bila pritvorena, a protiv nje je svedočio čovek koga je prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.