Najgori rejting od 2017: Predsednika podržava samo 26 odsto građana

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 12:03

Najgori rejting od 2017: Predsednika podržava samo 26 odsto građana

Predsednika Francuske Emanuela Makrona podržava samo 26 odsto građana, što je njegov najslabiji rejting od 2017. godine, kad je prvi put izabran za šefa države.

To su pokazali rezultati ankete BVA rađeni za TV RTL, koji su objavljeni danas.

U zemlji gde je najavljena reforma penzionog sistema naišla na veliki otpor javnost i proteste, 32 odsto ispitanika ima "pretežno loše" mišljenje o predsedniku, a 41 odsto "veoma loše" dok o premijerki dobro mišljenje ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 27 odsto Francuza.

O Makronu dobro mišljenje ima samo 26 odsto građana, što je isti procenat kao i u vreme krize zbog protesta "žutih prsluka" u oktobru 2018. Ipak, Makronovo izborno telo mu je i dalje verno: 70 odsto njegovih glasača ima dobru sliku o njemu, navodi RTL.

Prema anketi, 63 odsto Francuza želi da se nastave javne akcije zbog penzione reforme, koja predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U aprilu 2022, kada je reizabran za šefa države, 46 odsto Francuza imalo je "dobro mišljenje" o Makronu. Godinu dana posle, 60 procenata građana ocenjuje da on ima "duboka uverenja", a 43 odsto da je sposoban da donosi odluke.

Ali, samo 13 procenata ga smatra političarem koji je u stanju da postigne okupljanje oko jednog pitanja dok je u aprilu prošle godine to mislilo 28 odsto ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.