Najgora katastrofa u istoriji; Ovo je kao ratna zona

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 08:03

Najgora katastrofa u istoriji; "Ovo je kao ratna zona"

Guverner Havaja Džoš Grin nazvao je "ratnom zonom" deo ostrva Maui koji je razoren šumskim požarima.

Broj poginulih dostigao je 93 i očekuje se da broj žrtava bude povećan.

''Trenutno smo u akutnoj fazi oporavka, što znači da se još oporavljamo od tragičnog gubitka života. Sada smo na 93 žrtve. To je ratna zona, ali pomoć koju smo dobili je neverovatna'', rekao je Grin, prenosi Rojters.

U požaru koji je prošlog utorka zahvatio Maui i kreće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se velikom brzinom, uništeno je letovalište Lahaina.

Prema broju poginulih, požar se smatra za najgoru prirodnu katastrofu na Havajima u istoriji, nadmašivši cunami iz 1960. u kojem je poginula 61 osoba.

Prema prvim procenama, troškovi obnove turističkog naselja Lahain procenjeni su na oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA).

Zvaničnici službi za vanredne situacije obecali su da ce ispitati sistem uzbunjivanja i obaveštavanja nakon što su neki ostrvljani postavili pitanje da li se moglo učiniti više da se ljudi upozore na požar, pre nego što je vatrena stihija stigla do njihovog kućnog praga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.