Najezda prosjaka u Šapcu

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda prosjaka u Šapcu

Šabac -- Ovoga leta šabačkim ulicama hoda do sada neviđena vojska prosjaka. "Rade" na štakama, u invalidskim kolicima, sa decom ili džakom i presreću građane.

Obilaze stolove po letnjim baštama kafića, šaltere pošta, ulaz u crkvu... I mole, zahtevaju, psuju, proklinju i prete.

Da li usled teške ekonomske krize ili nesposobnosti nadležnih da im stanu na put, ali ovoga leta šabačkim ulicama hoda do sada neviđena vojska prosjaka.

Prosjače sve generacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa se tako mogu videti starci kojima se godine ne mogu proceniti, ali i deca čiji roditelji ili starija braća i sestre čekaju podalje, dok mališani "rade". Pored poznatih šabačkih lica, poslednjih meseci pojavili su se i novi ljudi, mnogo napadniji, koji neće da se sklone sa puta dok im se "ne udeli radi zdravlja".

"Kad baba Ruži, Zori i Milevi i ostalima "platim reket", jedva skrpim za kafu u letnjoj bašti. Za njima obavezno ide i naizgled obična građanka, koja mesecima moli za novac za tešku operaciju, a ako ne dam ostaje joj sedam dana života. Čovek sa štakom se krsti i proklinje ako ga ne udostijim pažnje...", kaže pola u šali jedan stari Šapčanin.

U gradskoj upravi kažu da je kontrola prosjačenja u rukama policije. Ističu da se lokalna vlast poslednjih godina posvetila "lečenju" sirotinje. Šabac ima 700 korisnika Narodne kuhinje, a oko 750 porodica dobija subvencije za plaćanje komunalnih usluga. Ovo olakšanje za kućni budžet od septembra dobiće svi sa prihodima ispod 13.000 dinara po članu domaćinstva, uz uslov da ne poseduju više od hektar zemlje.

Građani kažu da su pored "oficijelnih" na ulicama sve dosadniji takozvani - moderni prosjaci. Sa istim, ako ne i većim žarom, ovi ljudi navodno prodaju čestitke. Niko ne zna ni ko su ni odakle su, ali su stalno prisutni ispred zgrade Osnovnog suda, na primer. "Humanitarnu" čestitku tutnu prolazniku u ruke, a kada krenete saopšte da košta "samo 100 dinara".

Posredstvom Centra za socijalni rad, novčanu pomoć u Šapcu prima između 750 i 1.100 građana, a grad im obezbeđuje i deo ogreva. Pomoć i negu u kući dobija 150, uglavnom staračkih domaćinstava. Grad finansira i prevoz za 57 najugroženijih đaka srednjih škola, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za 12 porodica, jednokratne novčane pomoći mesečno za oko 130 porodica...

U Gradskoj upravi i u policiji slažu se da prosjačenje ne ide uvek "pod ruku" sa siromaštvom. Pomoćnik komandira Policijske ispostave Milan Lončar kaže za "Novosti" da su njegove kolege kod muške osobe koja je molila za pomoć pronašli isprošenih 10.000 dinara.

"Najveći problem su prosjaci iz okolnih sela, koji u velikom broju dolaze posebno za vreme verskih praznika. O akcijama uklanjanja prosjaka obaveštavamo Prekršajni sud, gde bez odlaganja privodimo sve koje zateknemo sa ispruženom rukom. Obaveštavamo i Centar za socijalni rad, jer su na ulicama i neuhranjena deca", kaže Lončar.

U prekršajnom postupku prosjacima najčešće bude određena novčana kazna od 5.000 dinara. Evidencije o tome koliko je prosjaka završilo iza rešetaka nema, ali ne isključuju i takav ishod, jer mnogi ne poštuju rok za plaćanje kazne posle čega Prekršajni sud donosi naredbu da se ona zameni zatvorskom.

"Posle dve godine kazna zastareva, što jedino može da ih spase. Prosjaci često menjaju mesto prebivališta. Prijavljeni su u Šapcu, a, na primer, "rade" u Rumi", objašnjava Lončar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.