Najbolji besplatni programi na netu

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji besplatni programi na netu

Da li ste znali da za skoro svaki program koji svakodnevno koristite postoji besplatna, onlajn alternativa koja radi u vašem veb pregledniku? Pisanje teksta, računanje, obrada fotografija - sve su to zadaci koje možete da obavljate koristeći veb aplikacije i da za to ništa ne platite.



Osnovna karakteristika veb aplikacije jeste da za nju nije neophodna instalacija, već se čitava aplikacija izvršava u vašem veb pregledniku, na primer u Firefoxu, Internet Exploreru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili Operi. Na taj način nemate brigu o instalaciji novih verzija, a aplikacije možete koristiti sa svakog računara koji ima vezu sa internetom.

Raspon dostupnih (i besplatnih) veb aplikacija takav je da skoro u potpunosti možete da prestanete da koristite standardne, desktop aplikacije, ali jasno je da nisu sve dovoljno kvalitetne za svačiji ukus.

Specijalizovane aplikacije kao što su Autocad i Photoshop jednostavno su suviše kompleksne da bi se izvodile u veb pregledniku, ali kvalitetna veb aplikacija za čitanje e-pošte, na primer, sasvim je izvodljiva.

Kancelarijski paket

Jedan od možda najvećih napada interneta na desktop aplikacije dogodio se u domenu kancelarijskih paketa. Iako nijedan od njih ne može da zameni Microsoftov Office koji je prisutan skoro na svakom računaru, za neke jednostavnije zadatke poslužiće sasvim solidno. Među najpoznatijima su Google Docs, koji vam nudi izradu tekstualnih dokumenata, tablica i prezentacija, a njegova najveća snaga je vrlo jednostavna razmena svih dokumenata s drugim korisnicima koji imaju korisnički račun G-mail. Oni ambiciozniji posegnuće za (takođe besplatnim) paketom Zoho koji nudi preko 15 aplikacija i po mnogim se karakteristikama može meriti i s Officeom.

Čuvanje podataka

Treba da sačuvate neku datoteku negde gde će vam uvek biti dostupna, bez obzira na kom ste računaru? Najlakši način da to uradite jeste da iskoristite neku onlajn aplikaciju koja vam nudi virtuelni tvrdi disk na internetu. Među najpoznatijima je Box.net, ali on je besplatan samo 14 dana. Mi vam preporučujemo veoma jednostavan i praktičan DropBoks, koji doslovce izgleda kao prozor Windows Explorera u vašem veb pregledniku, a tako se i ponaša.

Obrada fotografija

Kao što smo rekli, ukoliko ste napredni korisnik kojem je Photoshop osnovni alat za rad, nijedna onlajn aplikacija vam neće biti dovoljno dobra. Ali ako vam je potrebna kvalitetna aplikacija da obradite poneku fotografiju i to bez naporne instalacije softvera, Picnik ili SnipShot poslužiće sasvim solidno. Obe aplikacije imaju mogućnost popravljanja fotografije jednim klikom, izbora oštrine, kao i rezanja i rotacije. Picnik takođe ima posebno dobru integraciju s onlajn društvenim zajednicama kao što su Flickr, Picasa, Facebook i MySpace.

Kalendar i podsetnik

Kalendar je jedna od aplikacija zbog koje vam toplo preporučujemo da odbacite sve desktop programe i sasvim pređete na onlajn rešenja, jer su znatno praktičnija. Google Calendar je veoma jednostavan za korišćenje, ima pregršt mogućnosti, odličnu verziju za mobilne uređaje i mogućnost slanja podsetnika. Oni koji žele nešto više mogu da isprobaju odličan Remember the Milk koji je nešto bolji što se tiče integracije s raznim drugim onlajn uslugama i aplikacijama.

Upravljanje projektima

Svako ko radi na nekom projektu s timom zna koliko je dragocena neka aplikacija za upravljanje tokom projekta, kao i komunikaciju i razmenu materijala među članovima tima. Takve desktop aplikacije su često skupe i nepotrebno kompleksne, a na internetu je moguće pronaći mnoštvo besplatnih ili vrlo jeftinih alternativa. Google Sites je jedno od besplatnih rešenja koje, nažalost, ne vrvi opcijama. Basecamp spada u najpoznatije aplikacije ovog tipa i nudi chat, pregled vremenskog toka projekta, razmenu dokumenata i linkova, dodelu zadataka članovima tima i još mnoštvo toga. Besplatna verzija je, nažalost, dosta ograničena, a za naprednije opcije moraćete da platite mesečnu pretplatu koja, istini za volju, ne bi trebalo da bude problem čak ni vrlo malom preduzeću.

Čitanje RSS sadržaja

Možda i najbolji primer kako onlajn aplikacije mogu sasvim da potisnu one koje se izvršavaju na desktopu jesu programi za praćenje RSS sadržaja. Naime, desktop aplikacije za tu namenu ne nude skoro nikakve bitne prednosti, a svako ko koristi više računara mora istu aplikaciju da instalira na svaki od njih. S druge strane, onlajn RSS čitači među kojima se ističe Google Reader dostupni su uvek i svugde, rade brzo i pouzdano i sasvim su dovoljni za 99 odsto korisnika. Preporučujemo vam da isprobate još i Netvibes, koji ima malo drugačiji pristup i omogućava vam da kreirate vlastiti lični portal na kojem RSS sadržaje možete da organizujete kako god želite.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.