Nagrada EP Snoudenu, Malali ili...

Izvor: B92, 30.Sep.2013, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada EP Snoudenu, Malali ili...

Brisel -- Odbegli obaveštajac SAD Edvard Snouden i pakistanska devojčiča Malala Jusafzai ušli su u uži izbor za nagradu Andrej Saharov koju dodeljuje Evropski parlament.

Evropski parlament ovu nagradu dodeljuje svake godine borcima za ljudska prava.

U užem izboru su i beloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič, koje tamnošnje vlasti već tri godine drže u zatvoru zbog učestvovanja u antivladinim demonstracijama, saopšteno je večeras iz Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta.

Snouden je stekao svedsku slavu nakon što je medijima dostavio podatke o tajnim programima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) za nadzor nad telekomunikacijama širom sveta, za koju je radio.

Nakon što su ga američke vlasti optužile za izdaju, Snouden je pobegao u Rusiju, gde je dobio politički azil.

Malala Jusafzai je kao dvanaestogodišnja devojčica čudom preživela atentat pucnjem u glavu koji su organizovali pakistanski Talibani, jer je prkosila njihovoj zabrani opismenjavanja ženske dece. Danas ima 16 godina i živi u susednoj Indiji, gde učestvuje u kampanjama za obrazovanje žena.

Konačni dobitnik znaće se 10. oktobra, a svečana dodela nagrade nazvane po čuvenom ruskom disidentu održaće se 20. novembra u Strazburu.

Među ranijim dobitnicima nagrade, koja podrazumeva i novčanu nadoknadu od 50.000 evra, su južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snouden i Malala u užem izboru za nagradu Saharov

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2013

Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden i pakistanska devojčiča Malala Jusafzai ušli su u uži izbor za nagradu Andrej Saharov koju Evropski parlament (EP) svake godine dodeljuje borcima za ljudska prava. U užem izboru su i beloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.