Ponedeljak, 30.09.2013.

20:42

Nagrada EP Snoudenu, Malali ili...

Odbegli obaveštajac SAD Edvard Snouden i pakistanska devojčiča Malala Jusafzai ušli su u uži izbor za nagradu Andrej Saharov koju dodeljuje Evropski parlament.

Izvor: Tanjug

Default images

Evropski parlament ovu nagradu dodeljuje svake godine borcima za ljudska prava.

U užem izboru su i beloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič, koje tamnošnje vlasti već tri godine drže u zatvoru zbog učestvovanja u antivladinim demonstracijama, saopšteno je večeras iz Evropskog parlamenta.

Snouden je stekao svetsku slavu nakon što je medijima dostavio podatke o tajnim programima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) za nadzor nad telekomunikacijama širom sveta, za koju je radio.

Nakon što su ga američke vlasti optužile za izdaju, Snouden je pobegao u Rusiju, gde je dobio politički azil.
Hrabra Malala i Ban Ki Mun (Foto: Beta/AP, arhiva)
Malala Jusafzai je kao dvanaestogodišnja devojčica čudom preživela atentat pucnjem u glavu koji su organizovali pakistanski talibani, jer je prkosila njihovoj zabrani opismenjavanja ženske dece. Danas ima 16 godina i živi u susednoj Indiji, gde učestvuje u kampanjama za obrazovanje žena.

Konačni dobitnik znaće se 10. oktobra, a svečana dodela nagrade nazvane po čuvenom ruskom disidentu održaće se 20. novembra u Strazburu.

Među ranijim dobitnicima nagrade, koja podrazumeva i novčanu nadoknadu od 50.000 evra, su južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: