Nafta poskupela zbog iranske zaplene britanskog tankera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta poskupela zbog iranske zaplene britanskog tankera

Cene nafte porasle su danas za više od dva odsto zbog zabrinutosti da bi prošlonedeljna iranska zaplena britanskog tankera mogla prouzrokovati prekid u snabdevanju u energentima bogatom Persijskom zalivu.

Cena severnomorske nafte "brent" porasla je za 1,41 dolar ili 2,26 odsto na 63,88 dolara, dok je američka WTI nafta poskupela za 1,13 dolara ili 2,03 odsto na 56,76 dolara za barel, prenosi britanska agencija Rojters.

WTI nafta je prošle nedelje pojeftinila za više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od sedam odsto, a "brent" za preko šest procenata. Tenzije oko Irana "verovatno su doprinele ionako snažnim geopolitičkim rizicima", ocenjuju u kompaniji "JBC Enerdži".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je u petak da je u Persijskom zalivu zaplenila britanski naftni tanker, kao odgovor na britansku zaplenu iranskog tankera ranije ovog meseca.

Taj potez je povećao strah od potencijalnih prekida transporta kroz Ormuski moreuz, kroz koji prolazi oko jedne petine svih svetskih isporuka nafte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Cijene nafte porasle više od dva posto nakon iranske zapljene britanskog tankera

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jul.2019

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od dva posto, zbog zabrinutosti da bi nakon prošlotjedne iranske zapljene britanskog tankera u Perzijskom zaljevu moglo doći do prekida opskrbe iz toga, za svjetske isporuke nafte vrlo važnoga područja...Na londonskom...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.