Nadrljali ćate i penzioneri

Izvor: Glas javnosti, 08.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadrljali ćate i penzioneri

BEOGRAD - Vlada Srbije obelodanila je juče plan za ekonomsku stabilnost Srbije koji predviđa smanjenje troškova državne administracije za 100 milijardi dinara, odnosno oko milijardu evra, od čega će 85 odsto biti ostvareno smanjenjem rashoda, a 15 odsto povećanjem prihoda u budžetu.

- Novi paket ekonomskih mera, pored jeftinije državne administracije, obezbediće i socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana, podsticaj proizvodnje i zapošljavanja, kao i podršku javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << radovima i kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu - izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Paket predviđa zamrzavanje plata u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, ali i zamrzavanje penzija. Odlučeno je da se privremeno smanje plate u državnoj administraciji do kraja ove godine - za plate veće od 40.000 dinara smanjenje je 10 odsto, a preko 100.000 dinara 15 odsto na razliku iznad 40.000 dinara. Najviši iznos neto plate ograničen je na šestostruku prosečnu zaradu u Srbiji. Tom merom postigle bi se uštede od jedne do dve milijarde dinara i taj novac će biti uplaćen u poseban budžetski fond.

Pored toga, vlada je povećala akcize na benzin za dva dinara, a za dizel četiri dinara po litru. Uvedena je privremena taksa od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, porez na imovinu i luksuzna vozila i privremena naknada na ostale prihode građana, kao što su dividende.

Prvi komentar naučnog savetnika u Institutu za evropske studije iz Beograda Miroslava Prokopijevića na mere vlade bio je da državna potrošnja mora da se smanji, a porezi nikako ne smeju da se povećaju.

- Nije poenta u povećanju poreza, već u reformi države i kresanju budžetskih izdataka. Ako neko na ovom polju nema snage da takne pravi problem, ne treba ni da ga povećava time što će ići u pogrešnom pravcu i povećavati poreze - smatra Prokopijević.

On kaže da je državna potrošnja u Srbiji jedna od najviših u svetu, a time se podriva ekonomski rast i cenovna stabilnost. Takođe, treba se pozabaviti efikasnošću naplate postojećih poreza umesto što se razmišlja o povećanju postojećih ili uvođenju novih. Smatra da bi po državu bilo pogubno povećanje postojećih ili uvođenje novih poreza ili novo zaduživanje zemlje, jer bi to značilo više poreze u budućnosti.

- Kaže se da su porezi u Srbiji niski, ali to uopšte nije tačno. Čak i da se zvanični porezi povećaju, to bi samo povećalo jedan neizbežni neformalni porez, a to je inflatorni. Inflacija je značajno visoka i bez povećanja poreza i državne potrošnje, a sa njihovim povećanjem bi samo još narasla. Ove godine ona ne bi bila 15 odsto, već osetno više - za Glas kaže Prokopijević.

- Očigledno srpske vlasti nemaju snage i znanja za zdrave ekonomske poteze - kaže Prokopijević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.