Nađen svedok zločina u žutoj kući

Izvor: Vesti-online.com, 09.Sep.2012, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađen svedok zločina u žutoj kući

Srpsko pravosuđe ima svedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima Srba tokom konflikta na Kosovu, izjavio je Frans presu tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kosovski Albanac je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku  

"Imamo osobu koja svedoči o medicinskoj proceduri rađenoj na severu Albanije, odnosno o vađenju organa otetim Srbima tokom konflikta 1998-99. na Kosovu" između OVK i srpskih snaga, rekao je Vukčević.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << /> 

Prema njegovim rečima, svedok, kosovski Albanac, učestvovao je u sukobima i u samim operacijama vađenja ljudskih organa.

 

"On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina", dodao je Vukčević.

 

"Srce je kasnije prodato na crno tržište. Opisao je detaljno proceduru", rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok ispričao kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

  Vladimir Vukčević

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenom u januaru 2001. godine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vreme sukoba na Kosovu.

 

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hašima Tačija, sadašnjeg premijera nepriznate države Kosovo. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na severu Albanije. Vukčević je rekao da je njegovo tužilaštvo istraživalo i proveravalo izjave svedoka već više od godinu dana.

 

"Smatramo da su informacije koje je dao svedok proverene", rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok pod strogim merama bezbednosti.

 

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju na kraju konflikta. Posle usvajavanja Martijevog izveštaja, Evropska unija je imenovala američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja. Vukčević je odbio da iznese druge detalje o svedočenju, navodeći da će to svedočenje pomoći Vilijamsonu u istrazi.

 

Slučaj trgovine ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu mogao bi da bude povezan s drugim takvim slučajem, u klinici u Prištini, o kome se vodi proces na Kosovu, navodi Frans pres.

 

Gruspi od sedmoro ljudi, većinom lekara, sudi zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa u bolnici Medikus u Prištini. Ta klinika je zatvorena 2008. godine kada je čitava afera otkrivena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.