Nacionalna kampanja za borbu protiv govora mržnje na internetu

Izvor: Blic, 07.Feb.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna kampanja za borbu protiv govora mržnje na internetu

Srbija se priključila globalnoj dvogodišnjoj kampanji za borbu protiv govora mržnje na internetu, koju u Međunarodnoj nedelji bezbednog interneta pokreće Generalni direktorat za demokratiju Saveta Evrope.

Kampanja se sprovodi u 13 zemalja SE i predstavlja jedan od prioriteta sektora za mlade. Cilj je promovisanje pozitivnih i edukativnih strana interneta. Mladi u Srbiji će kroz brojne aktivnosti i radionice moći da se upoznaju sa posledicama zloupotrebe interneta, govora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mržnje na socijalnim mrežama i diskriminacije.

-Svakodnevica nam ukazuje na to da u društvu imamo mnogo problema, a jedan od uzroka je širenje negativnih komentara, podsticanje različitih oblika netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije na internetu, što se kasnije prenosi u realan život. Uzeći sve ovo u obzir, jasno je zašto se Ministarstvo omladine i sporta priključuje ovoj aktivnosti - kaže državni sekretar Nenad Borovčanin.

Međunarodni dan bezbednog interneta

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija Telenor, zajedno sa učenicima i školama širom Srbije, obeležili su 4. februar, Međunarodni dan bezbednog interneta. U okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, sa ciljem podizanja svesti o ulozi i značaju digitalnih medija u savremenim uslovima života, napravljeno je istraživanje sa više od tri hiljade osnovaca i srednjoškolaca. Preko 90 odsto mladih ima mobilni telefon dostupan internetu, dok je u Kanadi ovaj procenat oko 20. Na socijalnim mrežama je oko 18 odsto osnovaca i srednjoškolaca bilo uznemiravano. Izveštaj je pokazao i da je u svakom prosečnom odeljenju sa 30 učenika, bar dvoje prihvatilo da izađe od jednog do pet puta sa nekim koga nikada u životu nije videlo.

Šefica misije SE u Beogradu Antje Rotemund rekla je da će kampanja imati četiri ciljne grupe – aktiviste na internetu (blogere, organizacije koje se bore za ljudska prava i dr.), javnost, odnosno medije, mrzitelje (,,hejtere“) i žrtve.

- Internet je jedno neprocenjivo bogatstvo, međutim, trebalo bi naučiti mlade da budu oprezni. Ranije, ako uvredim druga pred dva, tri vršnjaka, to je najčešće ostajalo u tom krugu. Danas, sukob iz realnog sveta prelazi u digitalnu sferu, dobija ogromne dimenzije i vraća se u sferu realnog. Onda sutra sa mnom u školi niko neće pričati - objašnjava Biljana Lajović, koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja ispred Ministarstva prosvete.

Otvoren konkurs za slogan i video klip

Mladi mogu da predlože slogan kampanje i video u kojem bi pokazali kako vide borbu protiv govora mržnje na internetu, kao i način borbe protiv nje. Autori izabranog i najpopularnijeg klipa dobiće nagrade od Ministarstva omladine i sporta. Predloge slati na nohate.serbia@gmail.com.

Akciji se pridružilo i osam nacionalnih omladinskih udruženja kako bi obeležili Međunarodnu nedelju bezbednog interneta i javnosti skrenuli pažnju na značaj

problema. Jedno od njih, Libero, napravilo je pilot-radionice krajem prošle godine

na kojima su vršnjaci pričali o tome šta rade na internetu, šta je bezbednost na internetu i kako mogu da dođu u opasnost.

Kampanja će zvanično početi 21. marta i trajaće do 2015, a planirano je da se u julu 2014. napravi presek i evaluacija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Alarm na govor mržnje kod mladih

Izvor: Mondo, 08.Feb.2013, 02:21

Širenje govora mržnje na internetu mora se zaustaviti, jer se prenosi u realan život mladih i ugrožava budućnost čitavog društva...Ovaj zaključak je donet na skupu održanom povodom Međunarodne nedelje bezbednog interneta, na kojem je iznet i podatak da 11 odsto dece u Srbiji pristane da izađe...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.