Na štit u Rumuniji uzvratiti jačom Crnomorskom flotom

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na štit u Rumuniji uzvratiti jačom Crnomorskom flotom

Američki planovi razmeštanja elemenata protivraketne odbrane (PRO) u Rumuniji do 2015. godine naterali su rusku stranu da se pozabavi jačanjem svoje vojne moći s obzirom na ocene da ti planovi ugrožavaju bezbednost Rusije. Kako je izjavio Viktor Kravčenko, bivši komandant Crnomorske flote i načelnik Glavnog štaba Vojno-pomorske flote, rusko rukovodstvo treba da preispita zadatke Crnomorske flote i ojača njene borbene potencijale.

„Situacija u kojoj će američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rakete presretači SM-3 biti na borbenom dežurstvu u Rumuniji i to u akvatoriji Crnog mora može dovesti do promene odnosa snaga u regionu koji nimalo ne odgovara Rusiji", rekao je Kravčenko. „S vojne tačke gledišta, tvrdnje američke administracije o tome da elementi protivraketne odbrane na jugu Evrope ne ugrožavaju interese Rusije u najmanju ruku su licemerne", dodao je on.

Zvanična Moskva namerava da traži objašnjenje od Vašingtona u vezi sa planovima razmeštanja tih raketa u Rumuniji, izjavio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. „Očekujemo da će nam SAD dati iscrpno objašnjenje", kaže on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.