Na sastanku učestvuju lideri Balkana: Počinje samit Brdo-Brioni

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 09:08

Na sastanku učestvuju lideri Balkana: Počinje samit Brdo-Brioni

Sastanak, čiji će domaćin biti Pahor, ima za cilj da potvrdi posvećenost proširenju EU

Samit Procesa Brdo-Brioni biće održan danas na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Na samitu učestvuju predsedavajući procesa, predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, i lideri zapadnobalkanske šestorke, predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Ðukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Iljir Meta, članovi Predsedništva BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

.

Najavljeno je da će lideri obeležiti desetu godišnjicu pokretanja te slovenačko-hrvatske inicijative i da će "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU", ali i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

Uoči samita, Pahor se odvojeno sastao sa učesnicima samita.

- Došlo je do izvesnog zastoja u opredeljenju za proširenje Evropske unije, kako na strani EU, tako i na zapadnom Balkanu. Moj zadatak je da zajedno pronađemo sveže ideje - rekao je Pahor uoči samita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita "Brdo-Brioni" - da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

Samit procesa Brdo-Brioni prvobitno je bio planiran za prošlu godinu, da bi se poklopio sa 10. godišnjicom inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

U TOKU SAMIT lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja: Proširenje EU glavna tema sastanka

Izvor: Kurir, 17.Maj.2021

Na Brdu kod Kranja danas je održan sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Briuni, a na poziv domaćina, predsednika Slovenije Boruta Pahora sastanku je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Samit je bio zatvoren za javnost, a nakon sednice bi trebalo da budu objavljeni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.