Izvor: Blic, 18.Apr.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na groblju u Glini počela ekshumacija ostataka srpskih žrtava iz "Oluje"

Na Novom groblju u Glini, na području Sisačko-moslavačke županije, nadležni organi Hrvatske, otpočeli su danas proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji "Oluja", 1995. godine, saopštila je Komisija za nestala lica.

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom groblju trajati nekoliko dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Proces ekshumacija na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovoj lokaciji je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela dve zemlje, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica.

Na ovaj način nastavlja se proces ekshumacija grobnica u regionu Banija u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je počeo 2007. godine ekshumacijama na groblju Sveti Nikola u Petrinji gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava.

Proces je nastavljen ekshumacijom 64 posmrtnih ostataka na groblju u Dvoru na Uni 2009. godine i ekshumacijama na groblju u Uštici gde su ekshumirani posmrtni ostaci četiri lica.

Potom 2015. godine sprovedene su ekshumacije na mesnom groblju u Gornjem Selištu kada su ekshumirani posmrtni ostaci 56 žrtava i 2017. godine u na groblju u Šašu 14.

Od ukupno 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz ovog regiona do sada su identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 120 lica.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela ekshumacija srpskih žrtava iz Oluje na Novom groblju u Glini

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2017

Hrvatski nadležni organi počeli su danas ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba ubijenih u akciji Oluja 1995. godine, na Novom groblju u Glini na području Sisačko - moslavačke županije, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica...U saopštenju je navedeno da se očekuje da će ekshumacija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Počela ekshumacija ostataka srpskih žrtava iz "Oluje" u Glini

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2017

Na Novom groblju u Glini, na području Sisačko - moslavačke županije, nadležni organi Hrvatske, otpočeli su proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji "Oluja", 1995. godine, saopštila je Komisija za nestala lica...Očekuje se da će proces ekshumacija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.