Na crnoj listi Centralne banke Rusije 3.400 bankara pod suspenzijom

Izvor: Blic, 23.Apr.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na "crnoj listi" Centralne banke Rusije 3.400 bankara pod suspenzijom

Na "crnoj listi" bankara kojima je zabranjeno da upravljaju finansijskim institucijama trenutno se nalazi 3.400 imena, rekao je zamenik predsednika Centralne banke Rusije, Mihaih Suhov.

On je, na televiziji Rosija 24, objasnio da je prošle godine donet set zakonskih mera kojima je povećana odgovornost menadžera banaka. Sada je, prema Suhovu, potrebno usmeriti pažnju na praktičnu realizaciju tih normi.

Pravosudni organi pokreću krivične postupke po tužbama Centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banke u svakom trećem slučaju.

"Sada aktivnije koristimo instrumente kao što je smenjivanje rukovodilaca banaka. Od početka prošle godine sklonili smo 60 ljudi, od smenjivanja sa rukovodećih položaja do oduzimanja licenci. Svi oni su, zajedno sa ostalim licima, u takozvanoj 'crnoj bazi' podataka i sada već više do 3.400 ljudi imaju zabranu da rukovode bankama ili da kontrolišu njihov rad", rekao je Suhov.

Prema njegovom mišljenju, akcionari banaka bi morali pažljivo da prate rad menadžera i uvedu im kriterijume za upravljanje rizicima.

Početkom februara ove godine na "crnom spisku" bankara bile su 3.152 osobe, a u martu 2014. godine taj broj je bio 2.800 ljudi.

Ta lica ne mogu tokom nekoliko godina da rukovode bankama, budu birani u savete direktora, niti da imaju udeo u bankama veći od 10 odsto akcijskog kapitala, navodi Interfaks.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.