NVO: Zaustavite prodaju oružja Izraelu

Izvor: B92, 12.Dec.2023, 17:16

NVO: Zaustavite prodaju oružja Izraelu

Četiri nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su britansku vladu da interveniše i zaustavi prodaju oružja Izraelu.

Četiri organizacije za ljudska prava uputile su pisma britanskom ministru spoljnih poslova Dejvidu Kameronu, ministru trgovine i ministru razvoja, pozivajući vladu da zaustavi britansku prodaju oružja Izraelu uoči današnjeg sastanka u Vestminsteru o tom pitanju.

Organizacije Amnesti internešenel, Kampanja protiv trgovine oružjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hjuman rajts voč i Vor on Vont ističu u pismu da postoji očigledan rizik da bi se vojna oprema sa licencom Velike Britanije Kraljevstva mogla koristiti za omogućavanje ozbiljnog kršenja međunarodnog prava, uključujući napade koji mogu predstavljati ratne zločine, preneo je Gardijan.

Nevladine organizacije tvrde da su izraelske snage izvele nezakonite napade na medicinske ustanove, stambene zgrade, vodovodnu i električnu infrastrukturu, škole i izbegličke objekte za raseljena lica.

Takođe optužuju Izrael da blokira da humanitarna pomoć stigne do civila u Pojasu Gaze.

Prema britanskim kriterijumima za izdavanje dozvole za izvoz oružja, Velika Britanija ne bi trebalo da daje dozvolu za izvoz gde postoji očigledan rizik da bi oružje moglo biti upotrebljeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, što je klauzula koja se u prošlosti koristila za osporavanje, ali ne i za zaustavljanje, prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, podseća Gardijan.

Britanski proizvođači isporučili su oružje u vrednosti od najmanje 474 miliona funti od 2015. godine i obezbeđuju 15 odsto komponenti za lovac F-35 koji se koristi za bombardovanje ciljeva u Pojasu Gaze.

Međutim, jedan britanski ministar je 28. novembra rekao da Britanija nije odobrila bilo kakvu prodaju oružja od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.