NUNS: O ustavnosti Zakona o informisanju po hitnom postupku

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: O ustavnosti Zakona o informisanju po hitnom postupku

Ustavni sud treba da odlučuje po hitnom postupku i ubrzanoj proceduri o inicijativi ombudsmana za ocenu ustavnosti Zakona o informisanju, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predlog zaštitnika građana za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju treba da dobije prioritet u odlučivanju Ustavnog suda, ocenilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS je u pismu upućenom Ustavnom sudu Srbije, ukazao da su "izmene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dopune Zakona o javnom informisanju uzburkale najširu javnost i da su novi paragrafi među novinarima proizveli strah da će mediji biti zatvarani preko noći".

"Niz zamerki koje su upućene prvo na zakonski predlog, a potom i na sam Zakon, uobličene su u inicijativu zaštitnika građana Saše Jankovića za ocenu ustavnosti više članova tog akta. NUNS smatra da su sve to više nego dovoljni razlozi da Ustavni sud o toj inicijativi odlučuje po hitnom postupku i ubrzanoj proceduri", navodi se u udruženju.

Zaštitnik građana podneo je u sredu Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti više odredaba Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje se odnose na ostvariranja slobode medija i prava na svojinu.

Vlada Srbije je 9. jula uputila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, a Skupština ga izglasala 31. avgusta.

Izmenama i dopunama znatno je zaoštrena kaznena politika i uvedeno nekoliko privrednih prestupa koji mogu dovesti do zabrane i gašenja medija.

Ustavni sud formirao predmet po predlogu ombudsmana

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je da je ta sudska instanca formirala predmet i odredila sudije izvestioca i obrađivača, koji će postupati po predlogu ombudsmana za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

"Sudija obrađivač ima već danas formiran predmet i može da započne radnje u prethodnom postupku, da ispita procesne pretpostavke i sve ostale radnje koje Zakonu o ustavnom sudu nalaže pre pristupanja analizi ustavnosti pojedinih odredbi Zakona", objasnila je Nenadićeva u izjavi Tanjugu.

Podsetivši da su u Ustavni sud ranije stigle dve inicijative za ocenu ustavnosti Zakona, Nenadićeva je objasnila da je Sud, na današnjoj sednici, doneo zaključak da se vođenje postupka po tim inicijativama i predlogu zaštitnika građana spoji, jer sva tri podneska osporavaju identične odredbe.

Precizirala je da će sudija izvestilac u tom predmetu biti sudija Vesna Ilić-Prelić, dok će obrađivač biti savetnica Suda Olivera Kovačević.

Pošto je reč o predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti zaštitnika građana, koji je ovlašćeni predlagač, Ustavni sud je u obavezi da ga dostavi Skupštini Srbije na odgovor, rekla je Nenadićeva.

Predsednica Ustavnog suda je objasnila da sudija izvestilac određuje rok u kome Skupština treba da se izjasni, a koji ne može biti kraći od 15 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.