NUNS: Dokle su stigle istrage o ubistvima novinara?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2009, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Dokle su stigle istrage o ubistvima novinara?

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od tužilaštva i policije da saopšte dokle su stigli u istragama ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"NUNS traži da tužilaštva i MUP saopšte u kojim fazama se nalaze postupci rasvetljavanja tih zločina", navodi se u pismu NUNS-a upućenom ministru i direktoru policije, Ivici Dačiću i Miloradu Veljoviću, kao i tužiocima Slobodanu Radovanoviću, Miljku Radisavljeviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Zagorki Dolovac.

NUNS navodi da "neće odustati od borbe za utvrđivanje istine o ubistvima Dade Vujasinovic, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića sve dok se nalogodavci tih zločina i ubice ne nađu na optuženičkoj klupi".

To udruženje novinara podseća da se u aprilu navršilo 15 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović i da je prvobitna istraga konstatovala da je novinarka izvršila samoubistvo, u šta njena porodica i kolege nikada nisu poverovale.

"Tek krajem januara ove godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupi dokaze o ubistvu Dade Vujasinović. Od tada je prošlo šest meseci, a javnosti još nije poznato da li MUP postupa po zahtevu Tužilaštva", navodi se u pismu.

NUNS, takođe, podseća da je proteklo više od 10 godina od ubistva vlasnika i osnivača listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, a da njegove ubice kao ni nalogodavci tog zločina nisu otkrivene.

"Ćuruvijina porodica, prijatelji i kolege veruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih reči i kritičkih stavova koje je on iznosio o režimu Slobodana Miloševića. NUNS po ko zna koji put izražava ozbiljnu zabrinutost zbog toga što ni u ovom postupku nema napretka", navodi se u pismu NUNS-a.

Od ubistva novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića, navodi NUNS, prošlo je osam godina, a njegov ubica takođe još nije identifikovan i izveden pred lice pravde.

"NUNS izražava nezadovoljstvo zbog sporog i neefikasnog rada istražnih organa, posebno policije i tužilaštva, koji ni posle osam godina nisu uspeli da rasvetle ni ovaj zločin", navodi se u pismu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.