Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2020, 13:32

NSRS o Predlogu deklaracije o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori

U Banjaluci je danas nastavljena sednica Narodne skupštine Republike Srpske razmatranjem Predloga odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava SPC na slobodno ispovedanje vere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, po hitnom postupku.

U ime predlagača deklaracije, poslanicima se obratio šef poslaničkog kluba SNSD Igor Žunić, koji je rekao da NSRS nema nameru da zadire u suverenitet Crne Gore, već da je naglasak na suprotstavljanju kršenju prava SPC-a i srpskog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Crnoj Gori.

Odluka o Deklaraciji predstavlja, kaže, odbranu svetinja i prava Srba da se mogu pomoliti na oltaru koje su gradili njihovi preci.

Žunić je pozvao poslanike da podrže ovaj dokument, jer je, kako navodi, atak na imovinu i prava SPC sve izraženiji, a zadatak i moralna obaveza poslanika je da stanu u odbranu srpskog naroda u Crnoj Gori.

Da je ovo pitanje na kojem ne bi trebalo da bude podela poručili su i iz opozicionog PDP-a.

U Predlogu odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovedanje vere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, koji su predložili poslanički klubovi vladajuće većine, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale verske zajednice.

Pomenutim predlogom se vlast u Crnoj Gori poziva da prestane sa, kako se navodi, pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori, da prestanu sa proterivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, i da dijalogom sa crkvenim velikodostojnicima SPC traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rešenje ovog problema, prenela je RTRS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.