NOVO ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI: Nisu imali zaražene, preko noći počeo haos, STIŽU RESPIRATORI I LEKARI

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2020, 16:03

NOVO ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI: Nisu imali zaražene, preko noći počeo haos, STIŽU RESPIRATORI I LEKARI

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva.

Doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, potvrdio je danas na konferenciji da se novo žarište epidemije, po broju obolelih u Srbiji, polako formira u Novom Pazaru.

- U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta. Već se radi na osposobljavanju nove privremene bolnice. Danas je jedan broj respiratora poslat za Novi Pazar. Takođe, poslata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je i dodatna lekarska ekipa, koja zajedno sa tamošnjim zdravstvenim kadrom, radi.

Od 13 uzoraka upućenih iz novopazarske Opšte bolnice, 11 je pozitivnih na Covid-19, izjavio je direktor Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović. On je sinoć u Dnevniku RTV Novi Pazar kazao da je reč je o pandemiji sa kojim se suočava čitav svet.

Prvi slučaj zabeležen 2. aprila

Novi Pazar je dugo bio jedan od retkih gradova u kojima nije bilo nijednog zaraženog korona virusom, da bi prvi slučaj bio potvrđen 2. aprila, ali se taj broj za 24 sata drastično uvećao na 11.

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19. Za poslednja 24 časa potvrđeno je još 148 zaraženih.

Problem u Novom Pazaru javio se jer je u poslednjih mesec dana smo veliki broj lica doputovao iz zemalja u kojima je dijagnostifikovan virus, i pojačana je aktivnost građana što dovodi do povećanog proja kontakata.

Stoga je epidemiološka situacija u Novom Pazaru bila nestabilna, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je u susednim opštinama bilo pozitinih slučajeva.

Govoreći o podacima sa sajta Ministarstva zdravlja covid.rs, Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u tom gradu, rekao je da to dvoje navedeni oboleli nisu iz Novog Pazara.

- Na osnovu poslatih uzoraka i dobijenih rezultata, među građanima Novog Pazara nema dokazanih obolelih od COVID-a 19. Na sajtu COVID 19.rs  od pre dva dana stoji da su 2 osobe obolele, međutim, samo je jedan poslati uzorak iz našeg Zavoda pozitivan, i to stanovnik Raške. Što se tiče drugog slučaja, uzorak nije poslat iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, te smo obavestili nadležne institucije - rekao je Spahić.

Prvi oboleli transportovan u Kragujevac

Muškarac (58), kome je potvrđeno da je zaražen korona virusom, transportovan je u Kliničko bolnički centar u Kragujevcu.

U saradnji sa Policijskom upravom iz kontakata je identifikovano 21 lice, kojima je izrečena mera pojačanog epidemiološkog nadzora, a jedanaestoro najbližih kontakata obolelog je uzorkovano.

Policijski čas se najviše kršio u Novom Pazaru

Direktor policije, Vladimir Rebić izneo je ranije podatak da je do sada u Novom Pazaru zabeleženo najviše kršenja policijskog časa.

- Najbolje stanje je u Prijepolju, gde na 100.000 stanovnika šest ljudi krši zabranu, zatim Kragujevac, Sombor...Najnepovoljnije je u Novom Pazaru, gde 51 građanin na 100.000 krši zabranu kretanja - rekao je Rebić.

Situacija u Srbiji

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1046 pacijenata, od toga njih 69 je na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 89 pacijenata.

Na Sajmu je 69 pacijenata testirano, od kojih je 38 bilo negativno. Oni će u narednih 48 sati ponovo biti testirani i ukoliko rezultat i drugog kontrolnog testa bude negativan, biće otpušteni kućama.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KORONA PO GRADOVIMA Novi Pazar novo žarište, a među obolelim i DETE OD OSAM GODINA. Prvi pacijenti u niškom "Čairu" - TROJICA KINEZA

Izvor: Blic, 04.Apr.2020

U Srbiji je danas zabeleženo još 148 slučaja korona virusa tako da se broj obolelih sa 1.476 povećao na 1.624. Broj smrtnih slučajeva povećao se za pet tako da je sada ukupno 44.

Nastavak na Blic...

Direktor bolnice u Novom Pazaru: Očekujemo veliki broj obolelih, komšije su POSEĆIVALE ZARAŽENOG

Izvor: Blic, 05.Apr.2020, 10:20

Novi Pazar je odolevao korona virusu nekoliko nedelja. Odmah za prvim, usledili su, međutim, i novi slučajevi, a juče je na konferenciji za medije rečeno da je ovaj grad postao potencijalno žarište. Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović rekao je da očekuju veliki broj pozitivnih slučajeva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.