NOVO MINISTARSTVO, ALI I NOVO POLITIČKO LICE: Nakon novinarske karijere, Ratko Dmitrović postaje ministar!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2020, 16:32

NOVO MINISTARSTVO, ALI I NOVO POLITIČKO LICE: Nakon novinarske karijere, Ratko Dmitrović postaje ministar!

Novinar Ratko Dmitrović nalazi se na spisku novih ministara koji će ući u novi saziv Vlade Srbije, a namenjen mu je resor ministarstva za brigu o porodici, deci i demografiji

Radomir Ratko Dmitrović rođen je 1958. godine u Komogovini. Dmitrović je srpski novinar, publicista i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Gimnaziju je završio u Kostajnici. Studirao je pravo, novinarstvo i istoriju umetnosti u Beogradu i Zagrebu. Profesionalnu karijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novinara je započeo 1981. godine. Radio je za regionalni listu čije je sedište bilo u Sisku. Ubrzo je postao dopisnik "Politike" sa područja Hrvatske, a zatim se u drugoj polovini osamdesetih godina preselio u Zagreb odakle je izveštavao. Dok je radio u Politici, bio je paralelno i novinar "NIN"-a.

U Beograd je došao u avgustu 1991. godine i počeo da radi za Radio-televiziju Srbije. Na RTS-u je radio do decembra 1993. godine kad ga je napustio zbog pokretanja sopstvenog lista.

Početkom 1994. godine pokrenuo je nedeljnik "Argument" čiji je bio glavni i odgovorni urednik, a koji je objavljivan do 1999. godine. Posle demonstracija 5. oktobra postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije, Nebojše Čovića. Kao glavni i odgovorni urednik "Frankfurtske vesti" je radio pet godina. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista Pečat na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Nekoliko godina obavljao je funkciju generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti". Na funkciju vršioca dužnosti je imenovan jednoglasno od strane nadzornog odbora kompanije "Novosti" 16. maja 2013. godine. Zvanično je na čelu "Novosti" imenovan posle glasanja u kompaniji održanog 26. novembra 2013. godine.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza, ali kao nestranačka ličnost.

Za sada iza sebe ima dve napisane i objavljene knjige, "Beležnica profesora Miškovića" objavljena je 2005. godine i "Krst na križu", objavljenu 2016. godine.

Nagrađivan je za svoj rad i delo sa nagradom, prvo mesto i statua "Zlatna Nika" za društveno odgovornu reportažu, dodeljena 20. oktobra 2013. godine na 18. "Interferu - Internacionalnom festivalu reportaže i medija" u svečanoj sali Kulturnog centra u Apatinu. Dobitnik je i nagrade Kapetana Miše Anastasijević za angažovano i kvalitetno informisanje, nagrada mu je dodeljena 7. aprila 2015. godine u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.