NOVI SOJ KORONE MOŽE DA POGORŠA STVARI? Danas zaseda Krizni štab, na stolu različiti stavovi o POPUŠTANJU MERA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 10:57

NOVI SOJ KORONE MOŽE DA POGORŠA STVARI? Danas zaseda Krizni štab, "na stolu" različiti stavovi o POPUŠTANJU MERA

I dok su lekari izričiti da sve epidemiološke mere moraju ostati na snazi, ekonomski deo ovog tela nada se da bi već nakon današnjeg zasedanja moglo doći do popuštanja.

Nakon svega četiri dana od prethodne, za danas u 13 sati zakazana je nova sednica Kriznog štaba. Glavna tema sastanka biće vakcinacija, ali se očekuje i nastavak "borbe" medicinskog i nemedicinskog dela štaba.

Iako su brojke u padu, a sve veći broj građana se vakciniše iz dana u dan, stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naglašavaju da se naša zemlja i dalje nalazi u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, bolnice su i dalje pune, preti nam i novi soj virusa koji se brže širi, i svako opuštanje građana u toj situaciji moglo bi ponovo da nas dovede u nepovoljan položaj.

- Novi soj korona virusa može da pogorša stvari utoliko što je zarazniji, nemamo podataka da je opasniji, ali je tačno da se brže širi - rekao je dr Srđa Janković.

Na sednici koja je održana u utorak preovladali su argumenti lekara, i Krizni štab je Vladi Srbije predložio da sve mere nastave da važe bar do kraja januara. Kako je tada rekao epidemiolog dr Predrag Kon, glavna tema narednih sastanaka neće biti relaksiranje mera, već masovna vakcinacija koja je počela pre nekoliko dana.

- Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije - rekao je nedavno dr Kon.

A imunizacija u našoj zemlji za sada protiče dobro. Kako je sinoć gostujući na RTS-u istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Srbija je po broju vakcinacija ubedljivo prva u regionu i među vodećim zemljama u Evropi.

- Zadovoljni smo odzivom i funkcionisanjem sistema. Iz minuta u minut sve više građana se prijavljuje - rekao je on.

I upravo će ova činjenica biti jedan od ključnih argumenata ekonomskog dela štaba, da bi mere trebalo relaksirati.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je sinoć da će i na današnjoj sednici ponoviti svoj zatev da radno vreme ugostiteljskih objekata bude produženo za dva sata, tačnije do 22 sata.

Podsetio je da kriza izazvana epidemijom korona virusa umnogome utiče na ekonomiju.

- Razumem da medicinski deo Štaba ima svoje argumente i da je protiv popuštanja mera, ali kriza koju je izvazvao virus kovid-19 nije samo zdravstvena već i ekonomska i stoga se prilikom donošenja odluka o merama moraju uzeti u obzir i argumenti privrede. Sada kada se vidi "svetlo na kraju tunela" i kada je počela imunizacija, vreme je da se produži radno vreme bar do 22 sata - napisao je Vesić na Fejsbuku.

Iz Privredne komore Srbije rekli su pred prethodnu sednicu Kriznog štaba da njihovo istraživanje pokazuje da je nastavljen trend poboljšanja epidemiološke situacije u privredi.

Pomoćnika direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Bojan Stanić rekao je da se virus "ne širi tako lako u fabričkim postrojenjima, marketima i restoranima, šoping centrima ili restoranima", ali da su u PKS stava da se postojeće mere moraju poštovati kako ne bi došlo do drastičnijeg zatezanja mera što bi loše uticalo na privredu.

U Srbiji se danas nastavlja masovna imunizacija, a do sinoć je u našoj zemlji vakcinisano ukupno 84.832 građana.

- Biće dovoljno vakcina za sve koji budu želeli da se vakcinišu. Naši građani nemaju razloga za zabrinutost. Nema ni razloga da pravimo razlike među vakcinama - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Građani trenutno mogu da biraju između tri dostupne vakcine - ruska "Sputnjik V", zatim "Fajzer-Biontek" i kineska "Sinofarm".

Zamenik generalnog direktora KC Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je za RTS da vakcinacija pruža nadu da ćemo stati na put virusu i da postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu.

Prema njegovim rečima, postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu.

Ukoliko bi se ovako nastavilo i narednih dana imali bismo ozbiljan zamah u imunizaciji, smatra Janković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.