NOVI SATELITSKI SNIMAK: Izrael presekao Pojas Gaze NAPOLA! Palestinci u najvećem problemu do sada! (MAPA/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 23:33

NOVI SATELITSKI SNIMAK: Izrael presekao Pojas Gaze NAPOLA! Palestinci u najvećem problemu do sada! (MAPA/VIDEO)

Realizovan projekat izraelske vojske

Izraelske odbrambene snage (IDF) završile su gradnju novog puta koji preseca sever Pojasa Gaze od istoka ka zapadu. Kako je saopštila vojska, pokušavaju da steknu uporište i omoguće protok trupa i opreme.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da bi put mogao da služi kao barijera, zbog čega Palestinci neće moći da se vrate u svoje domove na severu enklave. Drugi veruju da je to sve deo izraelskog plana da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostane u Gazi i nakon što se rat završi.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu u februaru je otkrio da bi njegova zemlja u budućnosti mogla na "neodređeno vreme" da kontroliše Pojas Gaze. Međunarodne organizacije i brojni lideri su upozorili Izrael da ne treba da večno raseljava Palestince ili smanjuje teritoriju Gaze.

Satellite images show Israeli forces recently completed a road they’ve been building since mid February, bisecting the strip just south of Gaza City.

1/? pic.twitter.com/0QT5se9cva

— Sam Doak (@SamDoak5) March 7, 2024

Prostire se širom severa Pojasa Gaze, a centralni i južni delovi su ispod njega. Počinje na granici sa Izraelom, nadomak kibuca Nahal Oz, i završava se blizu obale. Takođe preseca puteve Salah al Din i Rašid, dve glavne arterije palestinske enklave.

Iako postoji mreža puteva koji povezuju zapad i istok, nova ruta IDF-a je jedina koja ide neisprekidano kroz Gazu. IDF je izgradio više od pet kilometara novih deonica kako bi se spojile sa prethodno nepovezanim saobraćajnicama.

Prva deonica je građena krajem oktobra i početkom novembra 2023. godine, a najveći delovi puta su postavljeni u februaru i početkom ovog meseca. Novi put je širi od bilo koje saobraćajnice u Gazi, ukjučujući i prometnu Salah al Din.

Na pojedinim satelitskim snimcima se može videti da su okolne zgrade porušene, uključujući i višespratnice. Izraelski mediji su izvestili da je kodni naziv puta "auto-put 749".

Time lapse for the construction of Highway 749 by #Israeli forces to "re-occupy" #Gaza and restrict movement of Palestinians from southern Gaza to the north.

Starting from Juhor ad Dik to the Mediterranean Sea.#غزة , #اسرائيل pic.twitter.com/Fo22CJHN5h

— Maged Mahmoud (@magedmahmoudEGY) March 3, 2024

Delovi puta su pogodni za prolazak oklopnih vozila, ali IDF nije otkrivao mnogo detalja. Pretpostavlja se da će nova ruta omogućiti brzi protok bezbednosnih snaga, pogotovo u slučaju novih pretnji.

General-major Jakov Amidror rekao je da je primarni cilj puta da se obezbedi logistička i vojna kontrola u regionu, prenosi BBC. Džastin Kramp, nekadašnji pripadnik Vojske Velike Britanije, rekao je da je novi put značajan.

- Očigledno je to deo dugoročne strategije da se uspostavi neka forma bezbednosne intervencije i kontrole nad Pojasom Gaze - kazao je.

Presecanjem Gaze, Izrael će kontrolisati ne samo šta ulazi u tu oblasti i izlazi iz nje, nego će pratiti i kretanje. Međutim, to najverovatnije znači da 1,5 miliona raseljenih Palestinaca neće moći da se vrate svojim kućama na severu.

Podsetimo, i ranije su se pojavljivali navodi da Izrael želi da Palestince potisne ka Egiptu, odnosno Sinaju, i onemogući im povratak u Gazu. Tome doprinosi i podatak da Izrael gradi nekoliko hiljada novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali, uprkos protivljenju međunarodnih organizacija.

Izvor: Srbija Danas/24sedam.rs/N.P./Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.