NOVI PLAN: 15 odsto poreza na uloge iznad 100.000 evra

Izvor: Kurir, 22.Mar.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PLAN: 15 odsto poreza na uloge iznad 100.000 evra

Kipar, jedan od prvih "poreskih rajeva" sveta, svoje blagostanje je u poslednjih 40 godina velikim delom izgradio na prilivu stranog kapitala u svoje banke i time što je, uz vrlo povoljne uslove, liberalno ugostio strana "of šor" preduzeća

NIKOZIJA - Novi plan koji kiparski lideri pokušavaju da sastave da bi dobili pomoć EU za spasavanje od finansijskog kolapsa države, predviđa 15 odsto poreza na uloge u bankama veće od 100.000 evra, objavila je u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uveče državna televizija.

Skupština Kipra je bez i jednog glasa "za", u utorak odbacila prvi plan domaćeg doprinosa smanjenju javnog deficita, uvođenjem jednokratnog poreza od 6,7 do 9,9 odsto na sve uloge u bankama - i domaćih i stranih građana i preduzeća.

Po povratku iz Rusije gde nije dobio pomoć ni posle dva dana intenzivnih pregovora, kiparski ministar finansija Mihalis Saris je potvrdio da je neizbežno pribegavanje porezu na uloge iako će to verovatno dovesti do odlaska stranog kapitala s Kipra.

"Mi smo u najkritičnijim pregovorima u našoj istoriji. Oni će koštati svakoga, ali to je cena da dobijemo novu šansu", rekao je za televiziju portparol vlade Hristos Stilianidis.

Kipar, jedan od prvih "poreskih rajeva" sveta, svoje blagostanje je u poslednjih 40 godina velikim delom izgradio na prilivu stranog kapitala u svoje banke i time što je, uz vrlo povoljne uslove, liberalno ugostio strana "of šor" preduzeća.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.