Kipar, trka sa vremenom

Izvor: RTS, 22.Mar.2013, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar, trka sa vremenom

Evropska centralna banka dala je Kipru rok do ponedeljka da obezbedi 5,8 milijardi evra, ako želi da dobije 10 milijardi evra pomoći. U suprotnom zemlji preti kolaps finansijskog sistema. Kiparski parlament raspravlja o planu B, koji predviđa naplatu poreza od 15 odsto na štedne uloge veće od 100 hiljada evra.

Još se ne nazire kraj kiparske drame. Pregovori s Moskvom o reprogramiranju kiparskog duga su propali, pa parlament u Nikoziji na hitnoj sednici raspravlja o planu B >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za spasavanje privrede. Evropska centralna banka dala im je rok do ponedeljka da obezbede 5,8 milijardi evra, ako žele da dobiju 10 milijardi evra pomoći. U suprotnom zemlji preti kolaps finansijskog sistema.

Radnici dve najveće kiparske banke okupili su se ispred parlamenta te zemlje, uplašeni zbog mogućnosti da ostanu bez posla i ušteđevine. Kiparske banke već danima ne dozvoljavaju povlačenje novca sa računa, a sa bankomata se povremeno može podići tek 100 do 200 evra.

"Doveli su nas u ćorsokak. Moramo da se borimo da sačuvamo penzione fondove i radna mesta. Za nas je ova situacija neprihvatljiva i kakvo god da bude rešenje te dve stvari moramo da osiguramo", kaže Loizos Hadžikostis, predsednik Sindikata bankarskih službenika.

Kiparski zvaničnici nadali su se da će s Rusijom postići dogovor o reprogamiranju ruskog kredita od 3,2 milijarde evra, ali je kiparski ministar finansija iz Moskve otišao praznih ruku.

Ruska vlada kratko je saopštila da očekuje ishod pregovora evropskih zvaničnika i Kipra o novom paketu pomoći. Pod pritiskom evropskog ultimatuma, kiparska Centralna banka predložila je restrukturiranje bankarskog sektora i zaštitu depozita do 100 hiljada evra.

"Svi elementi plana štednje koje smo predložili moraju odmah da se usvoje. Time ćemo u svet poslati pozitivnu poruku i olakšati postizanje sporazuma sa Trojkom", kaže Panikos Dimitrijades, guverner Centralne banke Kipra.

Plan B koji je pred kiparskim poslanicima predviđa ispunjavanje evropskih zahteva, uključujući jednokratni porez od 15 odsto na štednju veću od 100 hiljada evra. Time bi se obezbedilo oko šest milijardi evra, koliko je potrebno kao zalog za evropski zajam od 10 milijardi evra.

"Uvereni smo da ćemo u narednih nekoliko sati, doduše uz puno teškoća, postići dogovor o planu koji je u skladu sa zahtevima Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a", rekao je Averof Neofitu, predsednik Demokratskog saveza.

Volfgang Šojble, nemački ministar finansija kaže da je "kiparskim kolegama" rečeno šta su uslovi za dobijanje pomoći.

"Bez ispunjavanja tih zadataka nemoguće je rešiti pitanje kiparskog duga. Vreme je na izmaku", rekao je Šojble.

Dok se trka s vremenom nastavlja, Grčka preduzima zaštitne mere kako bi se sprečio domino efekat prelivanja krize. Grčka Pireus Banka preuzela je kontrolu nad tri kiparske banke koje imaju filijale u toj zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.