NOVI LIST U ODNOSIMA SRBIJE I CRNE GORE: Važan korak ka političkoj revitalizaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 13:38

NOVI LIST U ODNOSIMA SRBIJE I CRNE GORE: Važan korak ka političkoj revitalizaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je, svečanom ceremonijom ispred Palate Srbija, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori, poručio je danas u Beogradu crnogorski predsednik Jakov Milatović i istakao da njegovom posetom Srbija i Crna Gora okreću novi list u svojim odnosima.

Milatović je na zajedničkoj konfereniciji za novinare, nakon razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Aleksandrom Vučićem, uputio javni poziv predsedniku Srbije da zvanično poseti Podgoricu i da, kako kaže, i na taj način pokažu da je okrenut novi list u odnosima dveju zemalja.

- Pozdravljam svaku inicijativu koja za cilj ima unapređenje odnosa sa zemljama regiona.... Srbiju i Crnu Goru povezuju zajednička istorija, tradicionalna bliskost, živa ekonomska saradnja... Ovom posetom Srbija i Crna Gora okreću novi list, Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori - rekao je Milatović.

Izrazivši zadovoljstvo prvom zvavničnom posetom Beogradu, Milatović je podsetio da je stupanjem na dužnost predsednika Crne Gore istakao spoljnopolitičke prioritete, a to su, kazao je evropske integracije, NATO i dobrosusedski odnosi.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na pozivu da poseti Srbiju i na prisustvu predsednika Srbije na ceremoniji polaganja zakletve u Podgorici, kao i nedavnom učešću ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na samitu u Crnoj Gori. Sve to, istakao je Milatović, kao i njegova današnja poseta Srbiji "predstavljaju važne korake ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje".

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Milatović je rekao da je Srbija možda i najvažniji trgovinski partner Crne Gore.

- Srbija je Crnoj Gori najveći trgovinski partner. Udeo spoljnotrgovinske robne razmene sa Srbijom je u 2022. godini iznosio 18 odsto u našoj ukupnoj robnoj razmeni sa svetom. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. U strukturi noćenja stranih turista, u 2022., najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad tri miliona noćenja, ili 25,5 odsto od ukupnog broja. S druge strane, Crna Gora je takođe među najvažnijim turističkim tržištima za Srbiju, i to šesto po redu najveće tržište, sa udelom od četiri odsto ukupno ostvarenih noćenja - rekao je Milatović.

Dodao je da je Srbija u prošloj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori.

- Iznos stranih direktnih investicija iz Srbije u 2022. godini je iznosio 137 miliona evra, što je udeo od 12 odsto od ukupne vrednosti stranih direktnih investicija - kazao je Milatović.

Paradoksalno je, istakao je crnogorski predsednik, da Crna Gora sa Srbijom nema diplomatski odnos na niovu ambasadora i nemaju zajedničke granične prelaze, dok ih zvanična podgorica ima sa Albanijom i BiH.

Platni promet između Srbije i Crne Gore, ocenio je Milatović, predstavlja ozbiljnu barijeru, zajedničke mešovite komisije nijednom se nisu sastajale godinama unazad, a nikada nije održana ni zajednička sednica vlada dveju država.

Sve to su, istakao je Milatović, bile teme razgovora sa Vučićem u, kako je ocenio, zaista otvorenom razgovoru tokom kojeg su pokazali želju da ova pitanja budu rešena.

- Srbiju i Crnu Goru veže istorija i tradicionalna bliskost, ali i evropski cilj što nas obavezuje da imamo najbolje moguće i prijateljske odnose, uz puno uvažavanje pa i kada ne mislimo isto o nekoj temi, a takvih tema ima - rekao je Milatović.

Potrebno je, kaže, da iskažu poverenje i pokažu da "razumemo poziciju jednih i drugih kada se ne slažemo".

- Zato je na nama da te odnose ne remetimo, već da ih istinski unapređujemo zbog benefita građana i privrede dveju zemalja - naveo je Milatović.

Predsednik Vučić i on su se, ističe, složili da je neminovno imenovanje ambasadora i da je dobio uveravanje da će Srbija ubrzo napraviti korak u tom pravcu, dok će Crna Gora to učiniti nakon formiranja vlade.

Dobio je, kaže, uveravanje da će deonica autoputa od Požege do Pešterske visoravni biti realizovana do kraja 2027., te da je Vučiću preneo nameru Crne Gore da do tada završi deonicu na svoj teritoriji, čime će se približiti tržišta dveju zemalja i sa Evropom.

Razgovarali su, dodao je, i o remontu pruge Beograd - Bar, kako bi se dobilo na brzini i valorizaciji Luke Bar, korišćenju terminala, kao i unapređenju saradnje u oblasti energetike i IT sektoru.

Milatović je čestitao Srbiji na tome što će biti domaćin EKSPO 2027., te da ga raduje što će to biti prilika koju će Crna Gora iskoristiti da se eksponira kao lepa turistička destinacija.

- Naše dve zemlje dele zajednički evropski cilj i čvrsto verujem da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu - rekao je Milatović i dodao da pozdravlja svaku inicijativu koja za cilj ima unapređenje odnosa u zemljama regiona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i Crna Gora: Prva poseta Jakova predsednika Crne Gore Jakova Milatovića Beogradu, šta sve žulja cipele

Izvor: Danas, 10.Jul.2023

ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/ShutterstockVučić i Milatović uoči zvaničnog dijaloga Opuštenu atmosferu uz večeru i muziku u vili u Beogradu zamenila su tamnija odela i mnogo ozbiljniji izrazi lica i poruke predsednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića. Obojica su zadovoljni...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.