NORVEŽANI STIŽU U RIBNIKAR DA POMOGNU! Bavili su se slučajem Brejvikovog maskara nad 77 studenata, žele da pomognu da se trauma prevaziđe

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 16:21

NORVEŽANI STIŽU U "RIBNIKAR" DA POMOGNU! Bavili su se slučajem Brejvikovog maskara nad 77 studenata, žele da pomognu da se trauma prevaziđe

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika, u Srbiju stižu danas. Oni će pomoći našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba - osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << preminula je u bolnici.

Zbog pucnjave je uhapšen dečak (13), učenik sedmog razreda te škole. Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka psihologije i članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistva devetoro učenika i čuvara osnovne škole na Vračaru, govorila je o toj saradnji

- Kolege stižu da nam pomognu jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekte, koje su projektovale memorijalni centar nakon ubistva u Norveškoj. Oni će učestvovati u planiranju memorijalnog centra u "Ribnikaru", a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i videti šta ko od njih želi, na koji način se bore sa traumom, strahovima, bolom i kako to prevazići -

Ovi eksperti su, dodaje ona, nakon Brejvikovog masakra, napravili prvo Trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći svim ljudima koji su direktno pogođeni ubistvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

- Iz njihovih razgovora sa ljudima je zapravo proizašao Trauma centar u Oslu, a potom i Memorijalni centar na ostrvu Utoja. Isto kao što su radili sa ljudima u Norveškoj, postupiće i sa ljudima u Beogradu. Sve će ih saslušati, to je prvo i najvažnije, a onda ćemo zajedno napraviti pažljiv plan kako da dođemo do zajedničkog rešenja, pre svega po pitanju škole, i kako da sprečimo dalje konflikte među roditeljima - kaže profesorka Džamonja.

Pomoć tima stručnjaka iz Norveške kolegama u Srbiji, kao i građanima, biće pružena potpuno besplatno.

- Kolege je pozvala Ambasada Norveške, a oni su se inače, odmah uključili i ponudili pomoć, čim se desio masakr. Takođe, imaju dugu saradnju sa Institutom za mentalno zdravlje, a kolege iz Norveške dolaze ovde da rade potpuno besplatno. Nadam se da će problemi biti rešeni tako da svi roditelji i nastavnici budu zadovoljni. Predlog je da se renovira škola i da se u delu zgrade, gde su se desila ubistva, više ne održava nastava, dok drugi deo zgrade može da se renovira i koristi za nastavu. Ipak, saslušaćemo kolege Norvežane. Da čujemo kako su sličan problem rešili oni, koji su već prošli kroz ovakvu traumu - rekla je Džamonja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Norveški eksperti angažovani nakon masakra Brejvika došli da pomognu školi na Vračaru

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2023, 10:12

Tim psihologa, psihoterapeuta i arhitekti iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika koji je ubio 77 studenata, stigao je u Srbiju i ostaće dva dana.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.