NJIH 20.000 DO ZUBA NAORUŽANIH MARŠIRA KA GRANICI Oglasio se Baku o novom sukobu: Ovo je cilj operacije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2023, 20:04

NJIH 20.000 DO ZUBA NAORUŽANIH MARŠIRA KA GRANICI Oglasio se Baku o novom sukobu: Ovo je cilj operacije!

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da se eskalacija sukoba sa Jermenijom, koja traje već trideset godina, danas ponovo razbuktala.

Oni tvrde da su pokrenuli "antiterorističku operaciju" u regionu Nagorno-Karabaha, koji smatraju okupiranom teritorijom.

- Sistematsko granatiranje položaja azerbejdžanske vojske od formacija jermenskih oružanih snaga oružjem različitog kalibra, nastavak miniranja naših teritorija, jačanje inžinjerske podrške borbenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << položajima, kao i povećanje broja rovova i skloništa u Karabahu, regionu Azerbejdžana, dodatno su eskalirali tenzije u poslednjih nekoliko meseci. Napominjemo i stvaranje borbenih položaja za vojno osoblje, oklopna vozila, artiljeriju i drugo vatreno oružje, dovođenje jedinica u visok stepen borbene gotovosti, stvaranje dodatnih jedinica za mobilizaciju, proširenje izviđačkih aktivnosti prema jedinicama azerbejdžanske vojske, kao i prodiranje u dubinu naših položaja za izvođenje izviđačko-diverzantskih dejstava reminiranjem već deminiranih područja i puteva koji se koriste u civilne svrhe - saopštili su, piše Jutarnji list.

Nezvanično, na granici se trenutno nalazi oko 20.000 jermenskih vojnika. U utorak se dogodio ozbiljan incident.

- Vozilo Državne agencije za puteve Azerbejdžana eksplodiralo je 19. septembra nakon što je prešlo preko nagazne mine koju su prethodno postavile izviđačko-diverzantske grupe Oružanih snaga Jermenije u regionu Karabaha u Azerbejdžanu, sa ciljem da izvrše teroristički akt. Istog dana, vozilo u kom su se nalazili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prešlo je preko mine koju su postavile izviđačko-diverzantske grupe Oružanih snaga Jermenije, što je dovelo do pogibije i ranjavanja naših vojnih lica. Takve činjenice svedoče o postojanoj, smišljenoj i planskoj terorističkoj politici Jermenije prema Azerbejdžanu - tvrde oni.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je više puta navelo da, suprotno odredbama Trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, nastavak prisustva jermenskih oružanih snaga u regionu Karabaha u Azerbejdžanu predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti.

- Zbog toga su pokrenute lokalne antiterorističke aktivnosti kako bi se obezbedile odredbe Trilateralne deklaracije, suzbile provokacije velikih razmera u oblasti Karabaha, razoružale formacije jermenskih oružanih snaga na našoj teritoriji, osigurala bezbednost civilnog stanovništva vraćenog na teritorije oslobođene od okupacije, civila uključenih u građevinske i restauratorske radove i našeg vojnog osoblja i na kraju uspostaviti ustavni poredak Republike Azerbejdžan. U okviru mera visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta i duboka vatrena mesta Oružanih snaga Jermenije, kao i borbena sredstva i vojni objekti - saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo.

- Ponavljamo da civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture nisu gađani. Onesposobljeni su samo legitimni vojni ciljevi. O tekućim aktivnostima obavešteni su komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo tursko-ruskog centra za praćenje", tvrde iz azerbejdžanskog ministarstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Azerbejdžan objavio snimke velike vojne operacije (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2023

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak koji prikazuje plamen eksplozije kako se diže iznad planinskog područja za koje Azerbejdžan kaže da se na njemu nalaze položaji jermenskih snaga na otcijepljenoj teritoriji Nagorno-Karabaha.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.