NIS je prvi korak u saradnji između vlada Srbije i Rusije

Izvor: Blic, 25.Mar.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS je prvi korak u saradnji između vlada Srbije i Rusije

BEOGRAD - Generalni direktor “Gaspromnjefta” Aleksandar Djukov rekao je juče u intervjuu za agenciju Tanjug da se NIS jako uspešno razvija i da se vide pozitivni rezultati u rusko-srpskoj energetskoj saradnji.

Transformacija NIS-a u lidera na Balkanu svakako će potrajati neko vreme, ali mi vidimo perspektivu, verujemo menadžmentu kompanije i "Gaspromnjeft” je u potpunosti siguran da će se to realizovati, kazao je Djukov, i istakao da postoji jako konstruktivna saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između menadžmenata NIS-a, "Gaspromnjefta” i Vlade Srbije.

"Ovaj projekat ima potpunu podršku svih strana i siguran sam da uz takvu podršku uspeh nikako ne može izostati”, precizirao je Djukov. On je ocenio da možemo da očekujemo rast vrednosti akcija NIS-a.

"NIS je prvi korak od tri predviđena u saradnji između Vlada Srbije i Ruske Federacije u oblasti energetike, a uspešan tok realizacije ovog prvog koraka daje nam pravo da smatramo da će i preostala dva biti podjednako uspešna”, kazao je Djukov.

"Gaspromnjeft”, vlasnik kontrolnog paketa akcija NIS-a, odobrio je dugoročnu strategiju razvoja srpske kompanije. Uskoro strategiju treba da usvoji Upravni odbor NIS. Osnovni parametri strategije predviđaju da će obim prodaje naftnih derivata NIS-a, preko kanala sa premijskom maržom u 2020. godini dostići pet miliona tona i tako se povećati za 91 odsto u poređenju s 2010. godinom. Obim prerade nafte povećaće se za 75 odsto, obim proizvodnje nafte – za 306 odsto.

U okviru posete premijera Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu razmatrani su i pozitivno ocenjeni rezultati poslovanja kompanije u 2010, kažu u NIS-u. U tom periodu proizvodnja nafte NIS-a na teritoriji Srbije povećana je za 33 odsto, u poređenju sa 2009. obim prerade povećan je za devet odsto, rezerve – za 6,7 procenata.

Predsednik Upravnog odbora NIS-a i prvi zamenik Generalnog direktora "Gaspromnjefta” Vadim Jakovljev kaže:

- Prošla godina bila je prelomna za kompaniju i postignuti rezultati stvorili su bazu za dalji razvoj kompanije i izvršavanje strateških ciljeva koje NIS ima pred sobom. Prioritetan zadatak menadžmenta, sa generalnim direktorom kompanije Kirilom Kravčenkom na čelu, za 2011-2012. godinu jeste uspešna realizacija projekta modernizacije rafinerije NIS-a, koja će doprineti povećanju kvaliteta proizvodnje naftnih derivata do nivoa evropskih standarda (Evro-5). Strategija NIS predviđa znatno povećanje obima poslovanja, što će kompaniji omogućiti da zauzme lidersku poziciju na balkanskom tržištu.

Povezane vesti: Putin će želeti da razgovara o sistemu evropske bezbednosti Održana vojna parada u Moskvi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.