NIKO NEĆE DEČAKE UBICE IZ NOVOG SADA: Opsadno stanje u Centru za socijalni rad! Braća seju strah po ulicama, niko im ne može ništa

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 19:01

NIKO NEĆE DEČAKE UBICE IZ NOVOG SADA: Opsadno stanje u Centru za socijalni rad! Braća seju strah po ulicama, niko im ne može ništa

Nijedna ustanova iz cele Srbije ih nije htela a sada je jedan Centar za socijalni rad konačno prihvatio da primi mlađeg od braće

Nadležne institucije konačno su pokrenule postupak i traže sistemsko rešenje za maloletne Novosađane (13) i (11) koji su već nekoliko puta pobegli iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Poslednji put su se dali u beg za manje od 24 sata nakon što je stariji uhapšen i vraćen u tu instituciju gde su smešteni zbog sumnje da su počinili krivična >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dela ubistvo i više pljački širom Novog Sada.

To su za potvrdili i nadležni iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova pod čijom jurisdikcijom je i Centar za socijalni rad u Novom Sadu.

- Inspektori socijalne zaštite tražili su informacije o statusu maloletnika. S obzirom na ranije učinjena dela, a uzimajući u obzir uzrast maloletnika, nadležni Centar za socijalni rad preduzeo je sve mere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite, ali se istovremeno pristupilo realizaciji smeštaja u ustanovu zavodskog tipa - kažu nadležni iz Sekretarijata.

Kako nezvanično saznaje "Blic", u novosadskom Centru za socijalni rad vlada opsadno stanje zbog maloletne braće koju ne mogu da zadrže u toj instituciji zato što nije zatvorenog tipa.

- Centri za socijalni rad generalno imaju problem sa krivično neodgovornom decom a ovo što se dešava u Novom Sadu je zaista kulminiralo jer do sada nije bilo ovakvih slučajeva. Bilo je bekstva iz skoro svih ovakvih institucija u Srbiji od kada one postoje ali se nije dešavalo da ta deca stalno vrše krivična dela. Jednostavno, oni zbog godina ne mogu biti smešteni u instituciju zatvorenog tipa a u Centru za socijalni rad se ne smeju primenjivati represivne mere. U konkretnom slučaju, pojačan je vaspitni nadzor nad braćom, vaspitači i drugo osoblje dežuraju 24 sata čak i dok deca spavaju ali oni ipak nađu način da pobegnu. I ako su zatvorena vrata smeštaja, oni pobegnu kroz prozor, preskoče ogradu i ponovo su na ulici - priča izvor upoznat sa slučajem maloletne braće.

Dodaje da je još od njihovog smeštanja u Centar za socijalni rad nakon što su nasmrt prebili muškarca (75) u Tovariševu taj problem izražen ali da je sada potpuno kulminirao te da tu Centar za socijalni rad u ovom slučaju nije kriv.

- Neće niko da ih usvoji, neće niko da im bude hranitelj a neće ih ni neki drugi Centar za socijalni rad. Svi Centri imaju autonomiju da odbiju predlog da se iz jedne opštine ili grada problematična deca koja ne mogu da se prilagode premeste u drugu sredinu. Upravo je to ovde slučaj. - objašnjava sagovornik.

Kako kaže, bez obzira na to što se izbegava razdvajanje braće i sestara, u ovom slučaju to će morati biti učinjeno da bi se videlo da li će dati rezultat.

Izvor podseća da je majka problematične braće lišena roditeljskog prava odlukom suda te da je kod pomenutih dečaka evidentan poremećaj ponašanja tokom razvoja ličnosti.

- Ne treba biti neki stručnjak pa zaključiti da ti dečaci imaju poremećaj ponašanja s tim da kod njih poremećaj ponašanja nije prouzrokovan nekom mentalnom bolešću već zapuštanjem i zapostavljanjem od strane roditelja zbog čega se protiv majke i dalje vodi postupak pred sudom jer je to krivično delo. Budući da njihovo ponašanje ne zahteva medicinski pristup, odnosno ne zahteva lečenje medikamentima, dečaci se ne mogu smestiti u neku zdravstvenu ustanovu zatvorenog tipa. Oni svoja dela izvršavaju isključivo zbog antisocijalnih motiva koji mogu biti socijalno potkrepljeni a ne zato što imaju mentalnih problema pa krivična dela izvršavaju zbog halucinacija ili drugih mentalnih smetnji, tako da se ne mogu smatrati bolesnima. Stoga, njima treba ozbiljan vaspitni, pedagoški pristup koji oni odbijaju bežanjem iz Centra za socijalni rad - kaže naš sagovornik.

Zaključuje da, dokle god se zakon ne promeni i dokle god se granica krivično neodgovornih lica ne spusti ispod 14 godina, dotle postoji opasnost da bude sve više ovakvih slučajeva.

Podsetimo, braća (13) i  (11) osumnjičeni su da su krvnički prebili muškarca (75) u Tovariševu prošle godine koji je od zadobijenih povreda preminuo a osumnjičeni su i da su počinili više od 40 pljački.

(Srbija Danas/Blic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.