NIJE NI POGLEDALA RODITELJE UBIJENE DECE: Majka dečaka-ubice danas iznosi svoju odbranu

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 12:59

NIJE NI POGLEDALA RODITELJE UBIJENE DECE: Majka dečaka-ubice danas iznosi svoju odbranu

Pitanja će postavljati i roditelji žrtava

Roditelji dečaka-ubice nastaviće danas da iznose odbranu na suđenju po optužbama da su učinili lako dostupnim oružje svom sinu kojim je on 3. maja izvršio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Majka dečaka-ubice stigla je u sud, stala na sred hodnika ispred sudnice i ne osvrće se na to što su oko nje roditelji dece koju je ubio njen sin.

Porodice ubijene dece u rukama drže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << papire sa pitanjima koja će danas postavljati roditeljima dečaka-ubice.

Jučerašnje ročište je prekinuo postupajući sudija i to zbog dužine trajanja, a danas će ponovo pred Višim sudom otac dečaka-ubice nastaviti da odgovara na pitanja tužilaštva.

Za danas je predviđeno i da odbranu iznese, majka dečaka-ubice.

Otac dečaka-ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", na jučerašnjem suđenju po optužbi da je sina učio da puca iz pištolja i učinio mu lako dostupnim oružje kojim je izvršio masakr izneo je sramnu odbranu, sve vreme govoreći da "ne može da prihvati da neko njega smatra odgovornim za ono što se dogodilo 3. maja!?".

Na jučerašnjem suđenju on je iznosio svoju odbranu, nakon čega mu je Nenad Stefanović, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, postavljao pitanja.

On je na početku ročišta izjavio porodicama ubijene dece saučešće, a potom je nastavio da objašnjava kako je on preduzeo sve da obezbedi oružje, čak i više od onoga što je propisano zakonom!?

Otac dečaka-ubice, podsetimo, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Postoji opravdana sumnja da je otac dečaka-ubice u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, tako da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama i sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu otac dečaka-ubice je svoje dete obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke "Češka zbrojevka", da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucao u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodilo se ranije u saopštenju tužilaštva.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Autor: Iva Ogarević/Penela: D.G.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.