NEVEROVATNA SCENA: Zemlja se otvorila i otkrila BLAGO IZ PROŠLOSTI, planeta je ODUŠEVLJENA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2020, 22:05

NEVEROVATNA SCENA: Zemlja se otvorila i otkrila BLAGO IZ PROŠLOSTI, planeta je ODUŠEVLJENA (FOTO)

Savršeno očuvan komad istorije.

Mozaik je pronađen nekoliko metara od vinograda i to nedelju dana nakon što se iskopavanje nastavljeno. Nakon otkrića 1922. godine, kada je prvi put otkriveno da je kraj Verone postojala rimska vila, za koju se veruje da potiče iz trećeg veka, iskopavanja su gotovo pa zaustavljena.

Lokacija je najvećim delom napuštena i zaboravljena, a prošlog leta su ekipe arheologa iz Verone nastavile s iskopavanjem. Vraćali su se na lokaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u oktobru  pa potom i u  februaru, a onda su prekinuta zbog koronavirusa.

Nedelju dana nakon što su se vratili na posao, otkrili su mozaik.

Vlasti mesta Negrar di Valpolicella u kojemu je otkriće su sve objavile na Fejsbuku. Nakon decenija pokušaja i promašaja deo poda i temelji rimske vile severno od Verone, koju su pre više od 100 godina naučnici iskopali, sada je iskopan.

Nadzornik će razgovarati s vlasnicima u području i pri opštini kako bi došli do najprikladnijeg načina da se ovo arheološko blago učini dostupnim.

Gradonačelnik je rekao lokalnim novinama kako veruje da ovo otkriće zaslužuje pažnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.