Izvor: Politika, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NESLOGA "ORANŽISTA"

Gubitnik Juščenko raspustio je parlament. Ovo što će sada slediti ličiće na 2004. Ali moglo bi se završiti i podelom Ukrajine na staru, ruski Harkov, Donbas i Krim. Kosovska karta je u rukama Moskve

U Kijevu, "evroatlantska" i "ruska" Ukrajina ponovo prevlače uže preko Dnjepra, ovoga puta možda fatalno po zemlju. Povod je prebeg grupe deputata "oranžista" parlamentarnoj većini premijera Janukoviča, čime je njegov blok u ukrajinskoj Radi povećan na 260 (od 450). S >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još četrdeset "svojih" (300), Viktor Janukovič bi mogao promeniti ustav – i smanjiti predsednička ovlašćenja predvodnika "demokratske revolucije" Viktora Juščenka.

Juščenko kontroliše odbranu i diplomatiju. Uz pomoć ta dva, za državnu politiku najvažnija resora, predsednik već dve godine nastoji da otisne ukrajinski čamac pravcem Evrope i NATO-a.

Janukovič vesla bliže ruskim vodama, suprotno.

Nedavno, tokom posete štabu NATO-a u Briselu, Janukovič je rekao da bi tempo približavanja Ukrajine zapadnom savezu trebalo usporiti, prikladno osećanju većine Ukrajinaca.

Kriza vernosti Juščenkovih "kadrova revolucije" navela je predsednika da reklamira faul. "Poneti mandati" pripadaju partijama (Bloku Julije Timošenko i Našoj Ukrajini), a ne beguncima lično, upozorio je. Juščenko je apelovao da Janukovič prilagodi stečenu većinu "ustavnoj osnovi". U protivnom – raspustiće parlament. Bez obzira što je Rada izabrana 2006.

Od subote, "debata" o mandatima i zahtevu šefa države premijeru vodi se mitinzima podrške, blizu zgrade doma i na trgovima Kijeva. Već poznati dekor "revolucije" i "kontrarevolucije", simbol podeljenosti zemlje na onu desno i onu levo od Dnjepra, Ukrajinu unijata i Ukrajinu pravoslavaca, ukrajinski govoreću i ruski govoreću – izvučen je iz ostava i vraćen na ulicu. Odjekuje decembar 2004. Na jednom mestu se skandira "za", a malo dalje "protiv" novih izbora. U stvari, "za" ili "protiv" opredeljenja za kurs bliže Zapadu.

Ta napuklina Ukrajine premošćena je 2006. ali zakratko, sporazumom Juščenka i Janukoviča da premijer sastavi vladu, s obzirom na to da su nesloga "oranžista" i razočaranje "rezultatima revolucije" (produženom vlašću novih bogataša!), pomogli da proruski klan Donjecka osvoji ukrajinsku Radu.

U ponedeljak u noć, posle neuspelog dogovora, Juščenko je raspustio parlament i zakazao izbore. Rekao je da je odluka diktirana hitnošću spasavanja "suverenosti i teritorijalnog integriteta" zemlje. Ukrajina batrga "prema jasnoj uzurpaciji vlasti, od samo jednog para ruku".

Parlament je zasedao i odbio raspust. Janukovič, je sazvao vladu, obratio se Ukrajincima i pozvao je predsednika da povuče odluku. Rizikuje zategnutost i neizvesnu budućnost Ukrajine, rekao je.

Ministar odbrane Hristenko, izjavio je međutim lojalnost oružanih snaga Juščenku. Eto, dakle, zapleta – ali, zašto baš danas, ni godinu posle ukrajinskog tobože uspešnog "ušivanja"?

Čini se da su za to zaslužna zbivanja u zaleđu, gde se topi poslednji spokoj u rusko-američkim odnosima. Amerika ubrzava "radove" na bedemu uz Crno more, zasebnim dogovorima s Poljskom, Češkom, Rumunijom i Bugarskom, i u razgovorima, sve češće se ukazuje na još nepopunjeno mesto Ukrajine, obuhvaćene planom "radova".

Teškoća je u tome što je Kijevu nedostupno ono što mu je tokom "narandžaste revolucije" obećavano – da će se Ukrajini otvoriti put u EU. A neprihvatljivo mu je to što mu se nudi, da ekspresno pristupi NATO-u protiv čega je veći deo stanovništva zemlje. Otud ideja da se "revolucija" iz 2004. dovrši izborima 2007, možda s novim vođom.

Pre nego što je preksinoć saopštena Ukrajincima, odluka o izborima odobrena je u Vašingtonu, tokom posete "kraljice kijevskog Majdana" Julije Timošenko Sjedinjenim Državama, nedavno. Timošenkova je o tome govorila s potpredsednikom SAD Čejnijem i šefom diplomatije Rajsovom, dobivši neslužbeni mandat obnovitelja "ukrajinske demokratije". Juščenko je gubitnik, deluje potrošeno. Ovo što će sada slediti ličiće na isto. Ali moglo bi se završiti i podelom Ukrajine na staru, ruski Harkov, Donbas i Krim. Kosovska karta je u rukama Moskve.

Petar Popović

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.